5 Тайни за красива походка

4
Добави коментар

Женската привлекателност се изразява не само в правилно подбрания тоалет и професионално нанесения грим, а и в походката!
Все пак какво би могло да Ви привлече в една жена, ако сте нямали време да забележите подробности от облеклото й? Разбира се, походката – тя е тази, която кара мъжете да се обръщат след нас.
Може би, Вие сте доволна от походката си, удобно ви е да се движите по този начин и не виждате особена причина да я усъвършенствате.
Въпреки това красивата походка се изразява преди всичко в правилното положение на гръбнака, който отговаря за движението на всички крайници и на самото ни тяло.
В допълнение, грациозната походка предполага  добре изправен гръб, което на свой ред предпазва от заболявания на опорно-двигателния апарат.
И още един аргумент в полза на това гърбът да се държи изправен: правилната походка поддържа всички групи мускули в тонус и представя на околните фигурата ни в най-добра светлина.
Ето защо всяка жена трябва да поработи за хубавата си осанка и грациозна походка.

1.Първи стъпки

Научете се винаги и навсякъде да внимавате за правилната си осанка – това е най-важната стъпка към хубавата походка. Не можете да си спомните как изглежда тя ли?
Повдигнете раменете си, колкото се може по-високо, после ги изтеглете назад, след което отпуснете. Това е най-правилната поза.
Разположението на краката и стъпалата също е изключително важно. Петата и пръстите на краката трябва да се намират почти на една вертикала в направление на посоката на движение.
Да правите „осморки“ като вървите е смешно, но и широко разкрачената походка не е особено красива – така ходят мъжете.
Важно: напред се движат първо краката, а не тялото, в противен случай ще изглеждате „като впрегатен добитък“!
Дължината на стъпката трябва да се равнява на дължината на стъпалото ви. Ако спазвате това, походката ви ще бъде плавна и ритмична. Опитайте и сами ще се уверите – много по-удобно е, отколкото да крачите широко, тогава главата от само себе си изскача напред, което далеч не е красиво.
Движенията на ръцете трябва да съответстват на размера и ритъма на стъпките и не трябва да бъдат пъхнати в джобовете.Това не само лишава походката от естественост, правейки я скована, но и възпрепятства кръвообращението.
Първите стъпки за грациозна походка не са лесни. На помощ в овладяването на правилната техника идват специални упражнения.

2. Укрепете гръбнака

Научете се сутрин да не скачате веднага от леглото при първия звън на часовника. Нашият гръбнак не е създаден за такива резки движения, на това той може да отреагира с разместване на междупрешленните дискове, което има сериозни последствия за вътрешните органи.
Събуждайте се спокойно: като начало добре протегнете ръце, после краката – при това, не с пръстите напред, а с петите. Обърнете се по корем, застанете на колене и се протегнете като котка, разтягайки гръбнака по цялата му дължина. И едва тогава станете плавно, опирайки ръце на леглото.

Упражнения за гръбнака:

Гимнастика: За укрепване на „стълба на живота“, както древните мъдреци са наричали гръбнака съществуват специални упражнения:

Легнете на пода, разтворете ръцете настрани. Повдигнете главата, напрягайки  вратните мускули и едновременно с това вдигнете леко стъпалата. В това положение останете за около 5-10 секунди. Повторете 5 пъти.

Изправете се. Изпънете ръцете назад и хванете с едната си ръка китката на другата. Бавно се наведете напред, като се опитате да докоснете с чело коленете си. Постарайте се да пренесете тежестта на тялото на главата си и останете в това положение 20-30 секунди, постепенно увеличавайки натоварването.

Седнете на стол, изпънете хубаво гръбнака и сложете ръцете зад врата, като се стараете лактите ви да бъдат на една равнина. Пребройте до 5, след което повторете упражнението 5 пъти.

Изправете се и изтеглете ръцете зад гърба. Направете „тригълник“, като добрете длан в длан и се опитате да повдигнете в това положение ръцете си колкото се може по-нагоре. Отпуснете и положете усилия отново. Повторете 5-10 пъти.

Легнете по корем, и изпънете ръцете си над главата, по протрежение на тялото. Протегнете се и се опитайте едновременно да повдигнете главата, ръцете и краката си на 10-15см от пода. Задръжте в това положение за около 10 секунди, повторете 7 пъти.

Легнете по гръб и плавно вдишайте. Повдигнете раменете си от пода, като не помръдвате краката си. Дланите са допрени до тялото. Задръжте в тази позиция 10 секунди без да дишате, след което плавно издишайте. Повторете 3-5 пъти.

Застанете на колене, ръцете изтеглете зад гърба, като хванете с пръстите на едната си ръка, лакъта на другата. Задръжте в това положение за 10 секунди. Повторете 5-10 пъти.

Отново легнете по корем и изтеглете ръцете назад, вдигнете краката и се опитайте с ръцете си да хванете глезените си (поза лодка). Тялото трябва да е напрегнато, като лък. Постойте в тази поза за няколко секунди, след което повторете. Упражнението се изпълнява 5-10 пъти.

Отново се обърнете по гръб. Сгънете краката в коленете и повдигнете дупето и корема колкото можете по-високо. Ръцете са долепени близо до тялото. Задръжте в тази позиция 5-10 секунди. Повторете 10 пъти.

Ако изпълнявате този комплекс от упражнения 3 пъти в седмицата, Вашите междупрешленни дискове, сухожилия, мускули и стави ще бъдат много по-издържливи и гъвкави, а добре изправеният гръб няма да представлява усилие. Тези упражнения способстват и за намаляване на теглото, прибиране на корема и стягане на ханша и бедрата.

3. Правилна осанка

Изпълнението на прости и ефективни упражнения за постигане на правилна походка не

изсиква много време и усилия, нито пък са нужни специални условия.
Най-важното – редовните упражнения. Еднократните тренировки също са полезни, но няма да доведат до желания резултат.
Ако имате възможност изпълнявайте упражненията пред огледало, за да следите дали сте хубаво изправени и правилно ли изпълнявате упражненията. Всяко от предложените упражнения се прави най-малко 10 пъти.

Като начало повдигнете едното рамо колкото можете по-високо, без да го смъквате повторете същото движение и с другото. Отпуснете рамото, което вдигнахте първо, след това и другото. Движат се само раменете. Изтеглете ги рязко напред, после назад. Гърбът задължително трябва да е изправен.
Комбинирайте движенията с навеждания. Раменете напред – наклон напред. Раменете назад – наклон назад. Така заедно с мускулите в раменната област,  тренирате и тези в областта на кръста и гърба.
А сега: раменете назад – наклон напред. Раменете напред – наклон назад. Внимателно накланяйте цялото си тяло, като държите шията и главата си по продължение на гръбнака, безс да се опитвате прекалено да я вдигате или навеждате.
Допрете дланите си една до друга, лактите сочат навън – в хоризантолно положение, пръстите нагоре (като при молитва). Сега се опитайте плавно да изтеглите ръцете си в това положение колкото можете по-нагоре, без да опъвате лактите. Бавно отпуснете ръце и ги изтеглете зад гърба си. Пак допрете длан в длан и ги повдигнете колкото се може по-нагоре, без да навеждате тялото ил ида свивате лактите.

4. С книга на главата

Грациозната походка на Одри Хепбърн е била в резултат на дълги тренировки. В много отношения тя прилича на приказна фея и тази асоциация е благодарение на удивителната грация и лекота, с която се е движила красивата актриса. Като малка Одри е посещавала балетна школа.
За да се научим да ходим красиво и да оформим хубава осанка можем да прибегнем до помощта на класическите методи, като например да вървим с книга върху главата.
Навремето балерините е трябвало да ходят с книга върху главата си, да сядат, клякат и се обръщат без предмета да падне.
Поворете „подвига“ на търпеливите балерини и потренирайте вкъщи. Ефектът е поразителен.

5. В движение
* Докато вървите си представете, че от главата до пръстите на краката ви е проточена

вертикална линия от тел. Пробвайте да ходите с това мислено ограничение и ще видите как раменете са изправени, а центъра на тежестта на тялото се измества в предната част на краката.

* Научете се да ходите елегантно, както в ниски, така и във високи обувки. В никакъв случай не прегъвайте колената. Първо пета, после пръсти.

* Не бързайте, докато вървите, освен ако не сте усвоили перфектно тънкостите на красивата походка. Дръжте гърба изправен!

* Бъдете уверена в себе си, старайте се жестовете ви да са плавни, а лицето ви да бъде озарено от загадъчна усмивка.

* Слагайте крак пред крак, но не се опитвайте да подражавате на манекенките от телевизията.

* Запомнете, че походката не е само начин за придвижване – тя е вашата визитна картичка пред околните. Въпреки умората, лошото време и неудачите се старайте да държите гърба си изправен, раменете изпънати, а главата да бъде в една вертикална линия с бедрата.