Димитър Недков: България притежава 1/3 от паметта на човечеството

9
Добави коментар
user24
user24

петък, 9 юли 2010 г. 08:14 ч.

Снимки: BNEWS, Николай Дончев

Ние наистина сме третата страна в света по притежаване на историческите артефакти – от древните цивилизации до днешно време, заяви авторът на „Знакът на българина“ Димитър Недков.

Ние българите притежаваме една трета от паметта на човечеството.

 

Това разкри в интервю за BNews и в.”Стандарт” писателят Димитър Недков. Според него мястото на България тепърва ще се изяснява по този много красноречив факт. „Ние наистина сме третата страна в света по притежаване на историческите артефакти. От древните цивилизации до днешно време”, поясни Недков. Другите две страни, които са наследили съдбовните знаци на човешката цивилизация, пак са около нас – Италия и Гърция.

 

Според Димитър Недков водата ще бъде главен проблем през 21 век, но в същото време

 

водата ще бъде и кодът, шифърът, който ще разреши определени проблеми.

 

„Чисто хипотетично – защо да не допуснем, че до няколко години микрочипът ще изчезне… И нашите лаптопи на практика ще бъдат едни бълбукащи резервоарчета, на базата на това, че водата е най-съвършеният хранител на паметта”, разви своят теория авторът на „Знакът на българина”.

 

Той сподели, че съотношението на факти и фикция в неговата книга е 50 на 50. „Само тогава читателят може да се замисли. Ние романистите се занимаваме с това –

 

да посолим фантазията с малко истина”,

 

философски обясни Недков.

 

„В романа се говори за един философ, когото някои наричат и Сокол, който държи една трета от Знака на българина. По някакви причини времето е разделило този знак на три части, разпръснати по света. И за голямо щастие, една от тези части е в България и се държи от българин. Нямам нищо против Доган да държи този знак, защото най-ценното му качество е, че е българин. Много тежко би било, ако се окаже, че някой американец или руснак държи българския знак”, разказа още Димитър Недков.

 

Гледайте цялото видео интервю с Димитър Недков!