Дървото на живота

14
Добави коментар
sa6eto
sa6eto

Десетте сефирот, или Дървото на живота на Кабалата, са част от комплексно учение, еволюирало в продължение на много векове – учение, в което откриваме поразително сходство със знанието за чакрите и християнските тайнства. В средновековната Кабала, десетте сефирот описват десетте качества на Божествената природа. Тъй като три от тези десет качества са успоредени с други три, десетте качества, фактически, са групирани в седем нива, често изобразявани като митично Дърво на Живота, обърнато с корените нагоре към небето. Десетте сефирот представляват Божествено откровение за това, че човекът е създаден „по Божий образ“ (Битие 1:27), според Даниил Чанан Мат, „Зохар: Книга на просвещението“. Божеството споделя с човешките същества тези десет качества – духовни сили, които ни е заповядано да развиваме и усъвършенстваме в своето житейско пътешествие.

Десетте сефирот са качествата на Божеството, които са и първообразът на човешкото същество. Тези качества се разглеждат едновременно като същността на Бога и като пътеки, по които можем да се завърнем към Бога. Всяко качество представлява стъпало към по-пълното разкриване на „името“ и „лицето“ на Бога. Често пъти десетте качества се описват като одеждите на Царя – одежди, които ни позволяват да гледаме право в лицето източника на Божествената светлина, без да бъдем ослепени. Другият образ – обърнатото дърво, символично показва, че корените на тези десет качества проникват дълбоко в Божествената природа, която ни тегли назад към небесата чрез молитва, съзерцание и действие. Задачата ни е да се извисим до нашия Божествен източник, като развием тези качества в себе си.

Десетте сефирот

Качествата в десетте сефирот и чакрите, по същество са еднакви. Единствената разлика се състои в подреждането на силите (енергиите), която при тайнствата и чакрите започва с номер едно от основата и расте нагоре, а при десетте сефирот започва с номер едно от върха (корените на дървото) и расте надолу. Като се изключи тази разлика качествата, присъщи на всяко от седемте нива, по същество, не се различават.

Възприетият ред на десетте сефирот, най-често използваните им наименования и тяхното символно значение са следните:

1.Кетер (известна още като Кетер Елион) – корона, върховната власт на Бога, олицетворяваща онази част от Божеството, която вдъхновява физическото проявление. Тази сефира е най-неопределената, и затова най-всеобхватна. Няма определеност в тази точка на началото между Небето и Земята.

2.Хохма – мъдрост. Тази сефира олицетворява допирната точка между Божествения разум и човешката мисъл. Чрез тази енергия започва да се оформя физическото проявление; формата предшества действителната изява. На съвременния език на Юнг, тази сефира може да се свърже с несъзнателната енергия, наречена „анимус“, тъй като има мъжки оттенък. Тя образува двойка с третата сефира – Бина.

3. Бина – градеж или разум на Бога. Бина е и Божествената майка, утробата, в която се подготвя раждането на всяко нещо. Тя е женската страна на Хохма.

4. Хесед – любовта и милосърдието на Бога. Тази сефира образува двойка с петата сефира, Гевура.

5. Гевура (известна още като Дин) – власт, правосъдие и наказание. Хесед и Гевура съответстват на дясната и лявата ръка на Бога. Двете качества взаимно се уравновесяват.

6. Тиферет -състрадание, хармония и красота. Тази сефира се счита за ствола на дървото или да използваме аналогичен символ, сърцето на дървото.

7. Неца – търпението на Бога. Тази сефира образува двойка с осмата сефира, Од, а двете заедно олицетворяват краката на тялото.

8. Од – величието на Бога. Неца и Од са десният и левият крак на Бога. Те, също така са източникът на пророчеството.

9. Йесод – фалосът, репродуктивната сила на Бога, която влива енергия във физическата форма. Тази сефира е известна още като Праведникът, който в библейската Книга Притчи Соломонови 10:25 е определен като „основата на света“.

10. Шехина (известна още като Кенесет Йизраел или Малкхут) – женската страна на Йесод, мистичната общност на Израел. Целият Израел са нейните Крайници (Зохар 3:23). Уравновесяваща мъжката енергия на Йесод, Шехина има много женски имена: Земя, Луна, Роза, Райска градина. Това е приземената сила, хранеща всичко живо.

Когато Тиферет (състраданието) и Шехина (женствеността) се слеят, човешката душа се пробужда и мистичното пътешествие започва. В този миг сефирите престават да бъдат само абстракция и се превръщат в подробна пътна карта, която насочва индивида в неговия възходящ път на духовно развитие.

Обединяването на знанието за чакрите с божествените качества, описани в десетте сефири, ни дава прозрение за потребностите на нашия дух и нашето тяло. Което служи на духа, укрепва и тялото. Което омаломощава духа, омаломощава и тялото.