Дива котка имитира маймуна, за да примамва жертвите си / Новости / Наука / Ekip News

18
Добави коментар
vdd
vdd

Снимка: faculty.evansville.edu

Снимки към новината

За смелата дребна котка от джунглата на Южна Америка способността за имитация вероятно се оказва решаваща за оцеляването, съобщава статията на Кристин Дел’Аморе в „Нешънъл джиографик“. Дървесният оцелот (известен още като маргей, тигрова котка и котка – катерач) имитира виковете на маймуните, за да си докара някоя от тях и да я нападне. Наблюденията са оповестени от организацията с идеална цел „Wildlife Conservation Society (WCS)“.

Учените са чули през 2005 година как маргей имитира виковете на малко на маймуната шарен тамарин. Това е станало в дъждовните гори на резервата „Reserva Florestal Adolpho Ducke“ близо до Манаус, Бразилия. Този случай е останал като единствения досега научно документиран, при който котка от Америка прави звукова имитация на жертвата си. Членът на научния екип Фабио Рохе дори заяви, че не му е известен друг хищник, който да ползва звукова мимикрия като ловен инструмент.

В конкретната ситуация имитацията на оцелота не била особено добра, но се оказала достатъчна да привлече близките любопитни тамарини. Те все пак видели навреме хищника и успели да му избягат.

Маргей, дървесният оцелот, е малка хищна котка (около 3,3 килограма), която не е в пряка опасност от изчезване, но в рисковата зона това да се случи в обозримо бъдеще. Напада малки бозайници, птици и влечуги. Главните опасности за нея са загубата на обитаема среда, пазарът за екзотични животни и кожи и ядосаните фермери, които я застрелват, понеже представлява заплаха за дребните домашни животни.

Малкият оцелот е единствената котка, която доказано мимикрира плячката си, но според Рохе учените са говорили с хора, живеещи в горите, според които този способ се употребява и от други котешки видове, включително пумата и ягуара. Учените подчертаха, че доста от потенциалните видове-жертви в Южна Америка издават характерни викове, които лесно могат да влязат в „репертоара“ на дебнещите котки. Нещо повече, специалистите имат някои основания да предполагат, че дивите котки могат да обучават малките си в своите артистични умения, които се оказват важни за оцеляването им.