Как да пишем за кебапчето

99
Добави коментар
bedrovivan
bedrovivan

Как да пишем за кебапчето

Публикувано от Ivan Bedrov на 24 юли 2010 в категория родни картинки | 19 коментарa

Вие виждали ли сте накуп 20 000 (двайсет хиляди) кебапчета? Не сте, разбира се. И анонимният репортер на агенция “Фокус” не е виждал толкова кебапчета накуп. И затова идея си няма как се пише за 20 000 (двайсет хиляди) кебапчета. Следва кратък преглед на новината на деня.

В 15:08 тя се появява на сайта на агенцията. Изглежда дословно точно така:

Заглавие: Премиерът Борисов спечели на тенис 20 000 кебапчета от собственика на “Нарру”

Рубрика: Министерски съвет

Текст: Министър-председателят Бойко Борисов спечели на тенис на корт 20 000 кебапчета, видя репортер на Агенция “Фокус”. За да спечели наградата, Борисов игра срещу собственика на веригата “Нарру” Орлин Попов.

Изобщо не сте прави, че заглавието трябва да е поне малко по-кратко от основния текст. Да, масата журналисти пишат така, но такова правило няма никъде написано черно на бяло.

Някои от старата школа твърдят, че новината винаги трябва да бъде поднесена в контекст. Други ще се запитат това кога е станало – преди пресконференцията за разкритата “фабрика за убийства” или след нея. Някои пък могат да се заинтересуват къде се е преоблякъл този път премиерът. Или пък къде е игран мачът. Но и това са отживелици. В 21 век информацията трябва да е чиста и бърза.

Уточнено е, че тенисът е на корт, но не е уточнено кебапчетата на скара ли са.

Сигурно има и такива, които ще се вържат за думата “награда”. Написаното означава ли, че всеки който играе срещу собственика на “Нарру”, си тръгва с 20 000 кебапчета? Щото така излиза… Но и това са дреболии.

А рубриката “Министерски съвет” сигурно ще накара други да ровят в дневния ред на правителството. Не, няма да откриете такава точка.

Мен обаче ме тормози само един въпрос: как репортерът е видял как премиерът печели 20 000 кебапчета? какво точно е видял? как изглежда сцена, в която някой печели 20 000 кебапчета? носят му тавите? пекат му ги едновременно? получава чек за 20 000 кебапчета?

Ей такива неща са ми из главата през целия ден. И ако някой има отговор на последните въпроси, нека да сподели. Защото може и аз да съм виждал как хора печелят по 20 000 кебапчета, ама да не съм разбрал. Като не знам как изглежда това нещо.

снимка: то си пише