Как да си направим тента сами

37
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Обособили сте кът за отдих в градината, но нямате тента? През лятото това съоръжение си е направо задължително. Не е нужно да отделяте много средства, за да се сдобиете със сянка под горещите слънчеви лъчи. Можете сами да си направите тента и то само за няколко часа.

Помислете първо каква искате да бъде: неподвижна, сгъваема, закрепена за стената на къщата или самостоятелна. След като решите този въпрос измерете площта, която искате да покриете.

Когато избирате платно за тентата, не забравяйте, че то трябва да бъде слънцеустойчиво. Добре е да купите по-голямо парче от това, което ви е необходимо. Така ще можете да направите достатъчен подгъв, за да предотвратите разнищването на плата. Добре е да шиете на машина с найлонов конец. След това, с помощта на замба, направете по един отвор в четирите краища на плата. В случай, че искате сгъваема тента, измерете дължината от отвор до отвор и пробийте две помощни дупки в дървената част, точно на сгъвката. Закрепете към тях две кукички. От страната на тентата, която ще е срещу къщата, прикрепете халка към всеки отвор. След това ги закачете на кукичките. Работата е наполовина свършена.

Опънете тентата, така че да можете да определите къде трябва да се сложат тръбите, за които ще се закрепва. Измерете колко е дължината от стената до тръбите и сложете по едно двойно въже от всяка страна.

Мястото за отдих е далеч от къщата? Не се притеснявайте, можете спокойно да направите самостоятелно стояща тента.

За целта отново ви трябва предварително измерване на мястото, което искате да покриете и слънцеустойчиво платно. Когато мерите и преценявате, не забравяйте, че в този случай ще трябва да направите улей, в които да влезе тръба. Колко ще е широк той, зависи от дебелината й.
След като сте предвидили всичко, намерете машина и ушийте платното. Единият край на улея трябва да остане незашит, за да можете да пъхнете тръбата вътре. Всъщност не е задължително да е тръба – материалът зависи от вашия избор. Може да направите конструкцията на тентата от дърво, PVC или олекотена стомана. След като поставите тръбите или летвите в ръкавите, затворете рамката с ъглови съединители. В долната им част поставете краката на тентата. Колко висока да бъда също зависи от вас.

Готови сте. Вече можете да се скриете на сянка без да сте затворен между четири стени и да се наслаждавате на почивката си. Градинските мебели също ще се запазят по-дълго. Друго основно предимство на тентата, която сте си направили сами е възможността да изберете такъв цвят и шарка на платното, които максимално да подхождат на градината ви.

 Не се колебайте, няма какво да сбъркате. Опитайте. И успех.

domigradina.com