Удивителният континент Антарктида – тема за Светът – Idi.bg

122
Добави коментар
tao
tao

Антарктида (в превод от гръцки означава „противоположността на Арктика“) е континент, разположен в най-южната част на Земята. Центърът на Антарктида почти съвпада с южния географски полюс. Площта на континента е около 15 милиона квадратни километра, като от тях 1,6 млн. кв.км са шелфови ледници.

Антарктида е открита през 1820 г. от руска експедиция под ръководството на Фадей Белингсхаузен и Михаил Лазарев. Първи на континенталната част стъпват капитанът на норвежкия кораб „Антарктик“ Кристенсен и преподавателят по естествени науки Карстен Борхгрьовинк – това става през 1895 г.

Антарктида е най-високият континент на Земята, като средната височина на повърхността на континента е над 2000 метра над морското равнище, а в центъра си континентът достига 4000 метра. Голяма част от тази височина се състои от постоянния ледников покрив, под който е скрит континенталният релеф. Едва 5% от площта на континента не е покрита с лед – основно в Западна Антарктида и Трансантарктическите планини: острови, участъци от крайбрежието, т.нар. „сухи долини“ и отделни гребени и планински върхове, които се извисяват над ледената повърхност.

Антарктическият леден покрив е най-големият на планетата и надвишава най-близкия по размер гренландски ледников покрив приблизително 10 пъти. Там са съсредоточени около 30 милиона кубически метра лед, т.е. 90% от всички ледове на сушата. Средната дебелина на ледения слой е 2500-2800 метра, като достига максималните си стойности в някои райони на Източна Антарктида – до 5 километра. Характерна особеност на Антарктида е голямата площ на шелфовите ледници, които са източник на айсберги с рекордни размери. През зимния период (през лятото в северното полукълбо) площта на морските ледове около Антарктида се увеличава до 18 млн. кв. км, а през летния намалява до 3-4 млн. кв. км.

Голяма част от Антарктида е ледена пустиня, в която няма нито растения, нито животни. В континенталната част оцеляват само мъхове и водорасли, но в крайбрежните води кипи активен живот. Едноклетъчните водорасли служат за храна на зоопланктона – дребни членестоноги и мекотели. Зоопланктонът е храна за китовете и рибите, а рибите от своя страна служат за храна на тюлени, пингвини и други. Водите на Антарктида се обитават от 4 вида тюлени, 9 вида пингвини и още 40 вида други птици.

В съответствие с конвенцията за Антарктика, континентът не принадлежи на нито една държава. Там е разрешена само научна дейност. Разполагането на военни обекти, както и приближаването на бойни кораби южно от 60-тия градус е забранено. Поради суровия климат в Антарктида няма постоянно население. Временното население на Антарктида се колебае от 4000 души през лятото до 1000 души през зимата.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 3822 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност