Топ 5 сайтове за безплатни компютърни уроци

42
Добави коментар
stankoff
stankoff

Българските сайтове за безплатни компютърни уроци стават все повече. В момента са над 20, като това си има и добри и лоши страни. От една страна това поражда конкуренция и стремеж за подобряване на сайтовете, но от друга страна уроците се повтарят в различните сайтове и избора става труден. Тук ще ви представя петте най-големи български сайта за безплатни компютърни уроци, заедно с малко информация за тях, а вие можете да решите сами кой или кои от тях ще са ви полезни.

1. www.photoshop-bg.com

Photoshop-bg.com стартира през миналата година като портал, посветен изцяло на продукта на Adobe – Photoshop. От тогава доста неща се промениха по сайта, дори един от по-малките портали се присъедини към него, а потребителите и уроците в него се увеличават постоянно с много добро темпо за български сайт. Резултатът от това са 1,500+ уроци и 20,000+ потребили към момента. Сайтът основно включва уроци за photoshop, а покрай тях има и за flash, html и други.

2. www.uroci.net

Uroci.net се утвърди постепенно в българското интернет пространство като партньор на новинарския портал kaldata.com. Този сайт се отличава с много и разнообразни категории уроци – от xhtml,css и php през photoshop, flash и firewords до SEO, word и linux. Освен голямото разнообразие на уроци, сайта организира различни конкурси и състезания във форума. Всичко това отрежда второ място в тази класация с повече от 1,400 урока и над 3,900 потребители.

3. www.studio-bg.com

Studio-bg.com стартира през 2006 година и до момента има повече от 900 уроци и над 5,000 потребители. Единствените категории на сайта, когато стартира, бяха Photoshop и Flash, до колкото помня. Администраторите бяха двама, но до сега забелязвам, че е имало доста промени там. В момента категориите уроци са повече от 10, а сайтът има стабилен спонсор в лицето на хостинг компанията Cbox.biz .От друга страна, забелязваме, че сайта не се обновява често (логото на „Не сте сами” още присъства). Като цяло, не се отличава с нещо голямо от другите подобни портали.

4. www.it-place.net

IT-Place… най-старият от топ 5 сайтовете. Не знам кога реално стартира, но първите индексирани страници от Archive.org са от 9 юни 2004, а това прави повече от 3 години съществуване на сайта. Въпреки това, статистиката му не е толкова впечатляваща – повече от 450 урока, близо 300 скрипта и над 5,000 потребителя. В този сайт, обаче, има уникална структура и е ориентиран повече към програмирането – главни категории са delphi, html и php, за разлика от останалите сайтове в класацията.

5. www.web-tourist.net

Интересното име на сайта не е напразно – сайтът, освен уроци, предлага и форум, специална секция за презентации на сайтове, уеб каталог и инструмент за анализ на сайтове. Всичко това помага на стартиралия през миналата година сайт да натрупа повече от 1,000 уроци и над 3,500 потребители. Една от причините сайтът да няма повече потребители, вероятно е пренасищането от такива сайтове. За това го включвам в тази класация и няма да загубите много време, ако влезете да го разгледате. Основните категории уроци са php, html, css, flash, photoshop и други.