НАЙ-КРАСИВИТЕ КАНЬОНИ НА ПЛАНЕТАТА – тема за Светът – Idi.bg

18
Добави коментар
hexemexe
hexemexe

Без съмнение каньоните винаги предизвикват възхищение и преклонение пред величието на майката земя, която с поразителната си сила и мощ е създала тези гигантски творения. Какво представляват каньоните. Това са дълбоки дефилета между заобикалящите ги стръмни скали, често врязвани от реки.

 

 10. На десето място е класиран каньонът Todra Gorge. Намира се в отдалечените източни части на високите Атласки планини в Мароко. Последните 600 метра от дефилето са най-впечатляващи. На места широчината на високите каменисти стени е само 10 метра, а отвесните гладки стени достигат до 160 метра височина от всяка страна. Пейзажът е наистина грандиозен. Често могат да бъдат видяни местни хора, които с магаретата си преминават през дефилето.

9. На девето място е  Kings Canyon – този каньон е една от най-големите туристически атракции в южната част на пустинята на северната територия на Австралия. Част от района е свято място за местните жители аборигени, ето защо посетителите с респект и уважение пристъпват по тези чудновати места. Стените на кралския каньон са високи над 300 метра. Съвсем на близо се намира и The Kings Canyon Resort, изключително предвидливо създаден курорт, който предлага на туристите, комфортни стаи, дори СПА център и  възможност за къмпинг. И всичко това само на 6 километра на запад от величествения каньон.

8. Дефилето Taroko е една от най-големите туристически атракции в Тайван. Дълъг е цели 19 километра и предлага няколко спиращи дъха пешеходни гледки през зрелищни скали до кристално чисти бъзреи.

7. The Copper Canyon е всъщност мрежа от каньони, които взети заедно са няколко пъти по-гоелми от Гранд каньон в САЩ. Пресдтавляват група от котловини в Сиера Тарахумара .Стените на каньона са обагрени в невероятн та комбинация от мед и зелен цвят. Пътеката за туристите преминава над 37 моста и през 86 тунела. Стените на каньона достигат до 2400 метра височина и предлага спиращи дъха гледки надолу към каньона.

6. Colca каньонът се намира на река  Colca, в планинската верига на Андите, в южната част на Перу. Въпреки това стените на каньона не са вертикални и са повече от 2 пъти по дълбоки от Гранд Каньона. В допълнение към страхотните гледки можете да се насладите и на кондорите. Те могат да бъдат видяни на сравнително близко разтояние. Интересното в тези райони е, че местните все още продължават да спазват стриктно местните родови традиции. Така че, ако посетите мястото, ще се срещнете и с изключително интересната местна култура в допълнение към величествения каньон.

5.  Следващият каньон в класацията е съвсем близко до нас. Намира се на остров Крит и се нарича Samariá. Това е национален парк на остров Крит,който е дълъг 16 км. Разходката в самото ждрело е излкючигтелно популярна сред туристите, посещаващи острова и основна атракция, ето защо повече от четвърт милион туристи идват тук , за да се насладят на природата. Ако решите да се разхождате през Национален Парк Самария, това ще ви отнеме между 4 и 7 часа. А най-забележителната част от мястото се нарича Желязната врата.

4. Отиваме доста по-надалеч от Крит, за да се пренесем в красивите Хаваи, по-точно един от най-впечатляващите острови на планентата Кауаи. Каньонът Waimea се намира в западната част на Кауаи и е най-големият каньон в Тихия океан. Дълъг е 16 км, 1.6 километра широк и цели 1100 метра поразително дълбок. Величественият каньон е изсечен преди хиляди години от протичащите реки от планината Waialeale, която се намира в центъра на острова.

3. The Antelope Canyon това е най-сниманите каньони на американския югозапад. Мястото е изключително красиво, но и много опасно. През 1997 голям порой убива 11 туриста. Стените на каньона се издигат на 120 метра височина.

2. Ето ги предшественика на каньон номер 1.  Това е дефилето Ду Вердон и се намира в югоизточна Фрнанция и се счита от мнозина за най-красивият речен каньон. Създаден е на река Вердон. Реката е дълга около 25 километра, на места стените на каньона се извисяват на височина от 700 метра над реката. През годините мястото се е превърнало в любимо за катерачи, пешеходци и любители на водните спортове, което включва рафтинг, каяк,  ветроходство и водни ски.

1. Ето го победителят в класцаията Tiger Leaping. Това дефиле  се намира на река Яндзъ, в югозападначата част на Китай, на 60 километра северно от град Лийжанг. Легендата разказва, че за да се спаси от един ловец, тигър скочил във водите на реката и е създал дефиле широко 25 метра откъдето идва и името .

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 5224 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност