Какво е ООД и ЕООД?

63
Добави коментар
Sens-able
Sens-able

Какво е ООД и ЕООД?

Дружество с Ограничена Отговорност (ООД) се учредява от двама или повече съдружници, с капитал сформиран от  дружествените им вноски. Капиталът не може да бъде по-малък от 2 (два) лева и може да представлява не парична вноска. Всеки от съдружниците отговоря за задълженията на дружеството до размера на дяловата си вноска. Управителят на дружеството може да е лице различно от собствениците на капитала или едновременно да е съдружник и Управител. Възможно е дружеството с ограничена отговорност да има и двама или повече Управителя и те да управляват заедно и поотделно. Учредяването на дружество с ограничено отговорност се извършва чрез подписване на дружествен договор, в който се описват правата и задълженията на съдружниците и основната дейност, която ще извършват. Наименованието на дружеството трябва да е уникално на територията на Р България и да се съдържа съкращението ООД. При подаването на заявления в Агенцията по вписванията за обявяване на обстоятелства или актове, решенията за тях се взимат с протокол от общото събрание, чрез който всеки един от собствениците изявява писмено своето съгласие за взимане на решението и неговото обявяване.

ЕООД е Еднолично Дружество с Ограничена Отговорност при което собственика на капитал е един – физическо или юридическо лице. Управителят може да бъде различен от собственика на капитала. При подаването на заявления в Агенцията по вписванията за обявяване на обстоятелства или актове, те са взети чрез еднолично писмено решение на собственика на капитал.

Заявление за регистрация на ООД или ЕООД се подава от Управителя на дружеството или от пълномощник с изрично нотариално заверено пълномощно.  Сроковете за излизане на решенията за регистрация се определят от системата за входящи номера на Агенцията по вписванията. Заявленията се обработват по дата си на постъпване. При по- голям брой постъпили заявления едновременно се забавя излизането на решението за регистрация. Очаква се Юни месец, да има забавяне поради факта че тогава е последният срок за внасяне на годишните финансови отчети за изминалата 2009г.   До края на 2010г. трябва да бъдат пререгистрирани около 80 % от всички активни фирми в Р България. Специалистите в Агенцията по вписванията смятат че времето е технически недостатъчно за обработването на всички постъпили заявления.