Какво да носим след 50-тия си рожден ден

33
Добави коментар
vestitel
vestitel

Учителите не успяха да ни забранят дългите коси и минижупите, но годините…

Поколението на рок-енд-рола едва ли има нужда някой да му дава съвети как да се облича. В крайна сметка, няма стил нито в музиката, нито в облеклото или дори във вътрешния дизайн, който да не е повлиян поне донякъде от революцията на 60-те.

 

Макар да бяхме принуждавани да се примиряваме с войнишки подстрижки и по монашески дълги престилки, Желязната завеса не успяваше да спре „декадентското“ влияние на хипи модата. Успявахме да сме на гребена на вълната със скрита под ръкава кожена гривничка, или дори да се промъкнем през проверките на входа на гимназията с нарисуван на чантата знак на мира.

Днес, освободени от строгия надзор на учителите, сме принудени отново да разчитаме на тайни послания, за да обявим кои сме.

Косите на мъжете пооредяват и късата подстрижка остава единствения вариант на зализаните назад редки кичурчета, за които нашите дядовци сляпо вярваха, че прикриват плешивината.

Прехвърлили петдесетте, жените забравиха минижупите.

Оказва се, че там,

където училищните правила се проваляха, времето печели убедителна победа

Как обаче да останем верни на себе си, без в същото време да изглеждаме смешни?

Ясно е, че вече не мога да изляза със старите си скъсани дънки и пуловера на баща си. В същото време не мога да си се представя с шарен домашен халат, нито с размъкнати пола или панталон на ластик. Изглежда, че времето за революции никога не свършва. Хипи поколението има нужда от свой стил на обличане.

Ние вече знаем решението – аксесоарите са нашата сила. С тях можем да заявим личната си позиция и да придадем собствен стил дори и на най-строгия възможен тоалет.

Дизайнерите съветват господата (и особено дамите) над 50 да не се опитват на всяка цена да следват последния вик на модата. Може и да е редно нашите внуци да крадат идеи от нас, но би изглеждало нелепо един дядо да се облече като скейтър. За да покажем, че все пак не сме завинаги заровени в миналото, отново идват на помощ те – аксесоарите. Една правилно подбрана огърлица може да е изказване само по себе си и да придаде живот и младост на семплата (и, уви, вече под коленете) черна рокля. Така можем отново да се наслаждаваме на един от любимите на нежния пол цветове, без околните да помислят, че се връщаме от погребение.

Чифт скъпи (но удобни) обувки или копринен шал също могат да създадат желания ефект.

Независимо от възрастта, прехласването по прекалено много накити рядко прави добро впечатление –

концентрирайте се върху едно, но наистина уникално бижу

След като преминем определена възраст, очилата вече не са само модна приумица, а необходимост. Приемете ги обаче като просто още един аксесоар. Избягвайте твърде големи рамки, които закриват лицето ви. Специалистите съветват да се спрете на по-леки рамки, или да носите лещи.

Когато избирах рокля за абитуриентската си вечер и шивачката ме попита какъв модел имам предвид, дръзко ѝ отговорих – някой с по-малко плат. За съжаление, след две деца, няколко десетилетия обездвижен живот и други дребни грехове, вече не мога да разчитам, че би ми отивал костюм в стил Маугли.

Налага се да подбирам тоалетите си така, че да скриват туй-онуй от хорските очи. Решението за отпуснатите мишници са три четвърти ръкави. Плътен стегнат чорапогащник е моето оръжие срещу целулита. V-образните деколтета пък разкриват, че все още съм жена, без да навлизат в по-болезнени подробности.

Разбира се, има тайни и около кройката

Дизайнерите съветват линията на роклята да е с формата на буквата А и предупреждават, че воланите и твърде многото дипли състаряват. Същото се отнася за флоралните щампи – спрете се на геометрични мотиви, или чисти цветове. Избягвайте основните цветове, но това не означава да не разнообразите тоалета си с някой по-ярък аксесоар. Жените с оформено коремче трябва да избягват коланите и може да помислят за рокля с висока талия, която скрива диплите на плътта по магически начин (на всичкото отгоре сега това е модерно).

И въпреки че вече не можем да се облечем като тийнейджъри, не означава и че трябва да следваме сляпо съветите на дизайнери, които ни учат какво е подходящо за възрастта ни. В крайна сметка, независимо от годините, трикът е в това да подберем дрехи, които подчертават достойнствата ни и скриват недостатъците. Правилото за полата под коленете например не се отнася за късметлийките, чиито крака все още изглеждат страхотно. Все пак, подарете твърде високо изрязаните панталонки и ужасно късите минижупи на внучката си.

И макар че трябва да защитим правото си на експерименти дори и над 50, все пак понякога ни се иска да има сигурна почва, на която да стъпим. Е, за тези случаи е хубаво да послушаме експертите, които ни предоставят

десет предложения, с които не можем да сбъркаме,

и които никога не остаряват. Номер едно, разбира се, се заема от незаменимата в гардероба на всяка жена права тясна пола тип лале (освен ако бедрата ѝ не са като на Дженифър Лопес). Черните добре скроени прави панталони от качествен материал са ни служили вярно толкова години – заслужават да останат на почетно място до все още любимите ни дънки. (Макар и вече не толкова тесни, изпрани и без кръпки).

Да не забравяме черната семпла рокля, която в зависимост от аксесоарите може да ни помогне да изиграем всяка роля – от строга бизнес дама до неустоима изкусителка.

При кашмирените пуловери има едно правило – помнете, че ако са твърде широки, може да ни състарят. Макар и незаменима част от облеклото, ризите също може да ни изиграят лоша шега, ако са с твърде много бастички и къдрички. Все пак, винаги ще ви потрябва една бяла риза с изчистена класическа кройка. Шифонените блузи (е, не много прозрачни) са незаменим помощник при всеки флирт, като позволяват да покажеш малко плът, докато мишниците остават скрити. Правилото при тях е: деликатната им материя трябва да се съчетае с панталони или пола от по-тежък плат.

Остава сакото – не много тясно, добре скроено, с характер, но внимавайте да не изглеждате твърде официална и скована. А отгоре – вечно стилният тренчкот.

Дали забравихме нещо? Разбира се –

дългият копринен шал, любимец на франзузойките

С него ще подчертаете не само своя личен стил, но и настроението си, в зависимост от подбрания цвят и десен.

А гримът? Наистина, той не е част от облеклото, но все пак, вдъхновена от някои контрольорки в градския транспорт, не мога да се сдържа да не го отбележа. Ако твърде много твърде ярък грим не ви е отивал, когато сте били на двайсет, по каква ли логика може да стане подходящ, след като наближавате шейсетте?

Големите дизайнери и търговските вериги не мислят много-много за нашата възрастова група. Магазините за дрехи сякаш са се наговорили и по закачалките им висят или откровено тийнейджърски дънки и панталони, които едва покриват пубиса, а дъното им виси като потури, или показно бабешки костюмчета и рокли, в които човек може да се скрие изцяло, ако това е целта му.

Така че – да, всичко отново зависи само от нас, от нашия стил и вкус и може би малко модна революция, но нека този път не сме чак толкова радикални.