Добрич. Градът на мечтите

4
Добави коментар
dhstudio
dhstudio

На територията на общината се генерират битови, строителни, производствени и опасни отпадъци.

През последните години на м.в. количеството отпадъци, депонирани на общинското депо за ТБО край с. Богдан е около 50000t или около 410 kg/a на жител. Нормата на натрупване на отпадъци е около средната за страната, но е двойно по-голяма от тази в развитите страни.

Производствените отпадъци са разнородни, което е обусловено от ускорената индустриализация на града през 70-те и 80-те години на м.в., когато са формирани производствени зони с многоотраслова специализация. Следствие на икономическата криза след 1989г. производствената дейност е силно редуцирана, което се отразява благоприятно на количеството генерирани промишлени отпадъци. Освен това немалка част от производсвените отпадъци подлежат на рециклиране и се предават за последваща преработка на специализирани предприятия.

Сметосъбирането се извършва организирано ежедневно по райони, определени със заповед на кмета. От март 2000-та година дейностите сметосъбиране и сметоизвозване са отдадени на концесия на фирма “Шеле България” ЕООД.

Отпадъците се депонират от 1977 г. на депо в землището на с. Богдан, разположено на ~5 km от града. Технологичната схема е пробутване без запръстяване и достатъчно уплътняване, което намалява капацитета на депото и създава екологични проблеми. Поради това след 1995 г. са разработени проекти за рекултивация на старото депо и за неговото разширение с цел удължаване на експлоатационния му срок, който е трябвало да изтече през 1991г.

Разширението на практика не засяга нови земи, тъй като поради липса на точни граници старото сметище е заело около 100 дка, вместо отредените му 70 дка. 71,564 дка от площта на депото е собственост на Община Добричка, а 28,463 дка са собственост на Община град Добрич.

Проектът за реконструкция на депото предвижда обособяване на площ от 46 дка за депониране на битови отпадъци. Площта, подлежаща на рекултивация е 44 дка.

Тъй като депото край с. Богдан не решава дълготрайно проблемът с депонирането на отпадъците, се провеждат предпроектни проучвания със съдействието на МОСВ и чужди консултанти по програма ИСПА за направа на регионално депо край с. Крупен съвместно с общините Добричка, Крушари, Балчик, Никола Козлево, Генерал Тошево, Каварна и Шабла.