Няколко въпроса за млякото

4
Добави коментар
davis
davis

 
1
2
3
4
5

(9 гласа, оценка 4.22 от 5)

Млякото е една от най-достъпните напитки, особено ако имате крава или поне магазин наблизо. Ето няколко въпроса за млякото, отговорите на които ще бъдат полезни за всички.

Млякото помага ли за отслабване?

Това е напълно възможно. Половингодишно проучване на Университета в Тенеси показа, че увеличаването на калций в диетата ускорява загубата на тегло. И калция не работи така ефективно, както млякото. Според изследователите, протеин, открит в млякото, увеличава ефекта на изгаряне на мазнините. Освен ако, разбира се, не се консумира заедно с еклерчета.

Млякото помага ли за изграждане на мускули?

Протеините на млечната суроватка и казеина са висококачествени протеини. Белтъците на суроватката бързо се разграждат до аминокиселини и влизат в кръвта, което прави млякото отлична напитка след тренировка. Казеинът се усвоява по-бавно, като попада в кръвта бавно на малки порции. Така, че млякото определено помага за изграждане на мускулна маса (по-специално пълномасленото мляко, казват експертите от университета в Тексас). Разбира се с редовни упражнения и режим на хранене.

Не вредят ли хормоните?

Има мнения, че на кравите и други селскостопански животни за ускоряване на растежа им се дават хормони. Естествено, тези хормони попадат в млякото. Хормоните могат да навредят, но само ако млякото се приема интравенозно. Тези, които предпочитат традиционните методи на хранене – през устата, не са застрашени. Процесът на храносмилане разрушава хормоните.

Антибиотици?

Влиянието на антибиотиците все още не е известно. Някои смятат, че млякото от крави, които приемат антибиотици може да намали ефекта на определени лекарства.

Обезмасленото мляко полезно ли е?

Повечето изследователи смятат, че употребата на пълномаслено мляко повдига нивата на холестерола. А обезмасленото няма този ефект. Изследователи от Дания установиха, че използването на 8 чаши пълномаслено мляко на ден увеличава нивото на „лошия” холестерол с 6%. От друга страна, съдържанието на триглицериди (неутрални мазнини, увеличаващи вероятността от сърдечни заболявания) е по-малко с 22%. Британски учени препоръчват да се пие по 2 чаши краве мляко на ден, за да се намали риска от инфаркт и инсулт.

Мляко на прах?

Научни изследвания показват, че млякото на прах по хранителна и биологична стойност на практика не отстъпва на традиционните млека. То също така е удобно за съхранение. За съжаление все още по вкус отстъпва на истинското мляко.

Когато прибавим мляко в чай или кафе?

Ще бъде вкусно. Но няма данни за това, че е полезно. Към днешна дата се знае, че млякото в чая намалява ефективността на катехините (вещества, които предпазват сърцето). Въпреки това, ако често се пие чай, няма място за безпокойство. Приблизително същата ситуация е с кафето. Кофеинът измива калция, който по принцип може да се компенсира с консумацията на мляко. Вярно е, че млякото трябва да се пие повече, когато го добавяте в кафето.

Какъв е извода?

Очевидно, плюсовете на млякото са все още повече от минусите. Ако човек няма проблеми с усвояването на лактозата или млякото просто му харесва на вкус, може да го консумира спокойно. Не бива да се забравя, обаче, че това е само едно полезно допълнение към правилното хранене и начин на живот.