10 основни правила за намаляване на теглото

5
Добави коментар
CarloGambino
CarloGambino

Американски диетолози са се опитали да дефинират най-основните насоки, които всеки желаещ да намали килограмите е препоръчително да спазва. Правилата са базирани на многобройни изследвания, посветени на ефективността на различни популярни диети.

1. Направете диетата си разноцветна!

Плодовете и зеленчуците са незаменим източник на целулоза, витамини, минерали и антиоксиданти. Те съдържат малко калории, способстват за усещането за ситост и се съчетават добре с всички ястия.

2. Хранете се редовно!

Когато се храните редовно, обмяната на веществата се извършва равномерно и калориите се изразходват през целия ден. Ако интервалът между приемането на храна е твърде голям, организмът се старае да изразходва по-малко енергия, т.е. изгаря по-малко калории. Задължително закусвайте. Яжте не по-малко от 3 пъти всеки ден и от време на време похапвайте допълнително по-лека здравословна храна.

3. Дайте време на стомаха си!

От ранно детство ни учат да не похапваме преди обяд, за да не развалим апетита си. В действителност приемането на малко количество храна може да предотврати преяждането. Усещането за ситост се появява след 10-15 минути и затова ние често изяждаме повече, отколкото е необходимо. Когато се храните у дома, обръщайте внимание на порциите. В ресторантите често сервират големи порции и не се старайте да изяждате всичко.

4. Избирайте пресни продукти!

За да могат продуктите да се съхраняват по-дълго време, в тях се добавят всевъзможни консерванти, а това често води до намаляване на съдържанието на техните витамини и други полезни вещества. Старайте са да употребявате по-малко полуфабрикати и фаст фуд, защото те са висококалорични, по-мазни и солени.

5. Движете се!

Човешкият организъм не е приспособен за безкрайно седене на бюрото. За да запазите своето здраве, вие трябва да се движите. Натоварването укрепва мускулите, включително и сърцето, подобрява съня и настроението. Не е важно дали спортувате в спортната зала, или просто се разхождате около дома си – главното е да се движите!

6. Поглезете се!

Много от вкусните неща са вредни, но без тях се живее много по-трудно. Ако постоянно се лишавате от нещо, можете да се „пречупите“ и да изядете наведнъж твърде голямо количество от „забранената храна“. Хапнете си от най-любимото, но бъдете умерени. Например изяжте съвсем малко парче торта, ако нямате специален повод, а нормалното парче оставете за рождения ден.

7. Четете етикетите!

Ако не знаете съставките на продукта (т.е., ако те не са посочени на опаковката), по-добре не рискувайте и оставете продукта в магазина. Същото се отнася и за продуктите с безкрайно много съставни компоненти. Обръщайте внимание дали са посочени калориите и съдържанието на мазнини за една порция, или за цялата опаковка.

8. Консумирайте пълнозърнест хляб!

Белият хляб няма никаква ценност в това отношение, докато пълнозърнестият е богат на целулоза и други полезни вещества. Той е способен да ни предпази от резките спадове на нивото на глюкоза в кръвта и удължава чувството за ситост.

9. Избирайте „правилните“ мазнини!

Мазнините невинаги са вредни. Наситените мазнини действително способстват за натрупването на излишни килограми и предизвикват сърдечносъдови заболявания, но ненаситените са полезни за организма. Можете спокойно да използвате зехтин, за да подправяте своята салата или да приготвяте ястията.

10. Избягвайте „течните“ калории!

Голяма чаша лимонада съдържа твърде много захар. Всеки ден в стомаха заедно с напитките попадат излишни калории, които не създават чувство за ситост, но способстват за добавянето на излишни килограми. Рекламата обикновено толкова добре представя тези напитки, че човек ги смята за полезни и не обръща внимание на захарта, която се съдържа в тях.