Разработиха метод за бързо откриване на аутизъм

16
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 11. Aug, 2010 от екип на Здраве и Красота в Глава и мозък, За децата

Британски учени разработиха мозъчно сканиране, което може да засича аутизма при децата, като спестява времето и разходите по диагностика на заболяването, съобщава агенция БГНЕС.

Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а от там и поведението на човек, пише Wikipedia.

Изследователите от Иснтитута по психиатрия в Кралския колеж в Лондон са публикували детайли по техника, което бързо открива аутизъм и която е показала до 90% точност при възрастните.

Към момента децата се оценяват чрез продължителен процес, който изследва уменията им за социално общуване, комуникация и въображението им. Обикновено диагнозата отнема поне 18 месеца.

Според Кристин Екер, член на изследователския отдел на института, ползите от новата процедура може да бъдат “огромни“, като се намали необходимостта от времеемкия, скъп и подтискащ процес на поставяне на диагноза. “В момента очакваме тестове, за да видим дали нашите тестове могат да помогнат на децата“, казва тя.

Британските учени се надяват, че новият метод може да е както по-бърз, така и до 20 пъти по-ефективен.

Очаква се техниката, която засича структурни изменения в мозъка, да може да се използва след поне две години.

Аутизмът и свързаните с него болести засягат 6 или 7 от всеки 1000 индивиди, като често пречат на социалните им умения и способностите им да изразяват собствените си емоции. Все още не е известно лечение за това.

Снимка: sxc.hu

Етикети: аутизъм, здраве, метод, мозък