В Израел е намерена най-ценната монета от началото на археологическите разкопки

6
Добави коментар
kocet
kocet

Тя е втората намерена в Израел златна монета на Птоломеите от началото на археологическите разкопки в страната. Тази обаче се оказала най-ценната…

В Израел при разкопки на хълма Тел Кедеш в северната част на страната на 22 юни е открита златна монета на възраст 2200 години. За това са се похвалили местни археолози пред Associated Press.

Златната монета е с тегло 28 грама. Според думите на археолога Доналд Ариел тя е сечена в Египет по времето на династията на Птоломеите (ІV пр. Хр. – І век сл. Хр.).

Тя е втората намерена в Израел златна монета на Птоломеите от началото на археологическите разкопки в страната. Тази обаче се оказала най-ценната от намерените някога в Израел.

На монетата вероятно е изобразена царица Клеопатра І, съпругата на Птоломей V. Той е управлявал Египет 205 до 180 година пр. Хр. Династията на Птоломеите била създадена от един от военачалниците на Александър Македонски, разделили си империята след смъртта му.

Същевременно находката била открита на територия, която някога била управлявана от династията на Селевкидите (312 – 64 г. пр. Хр.), основана от друг приближен на Александър.

15/08/2010