Фантазирайте смело с керамика

26
Добави коментар
petargpetrov
petargpetrov

Фантазирайте смело с керамика

Искате пода в банята да е покрит с фладера на екзотична дървесина – поставете керамика.

Видео
Файлове

Фантазирайте смело с керамика
Автор / Източник: Антоанета САЛФИДЖ, гл. редактор на сп. „Баня & Spa”

Искате пода в банята да е покрит с фладера на екзотична дървесина – поставете керамика. Търсите водоустойчива облицовка, която да е като копринен тапет – разгледайте щендерите с керамика. Нужни са ви блокове от камък или метал за фасадата – потърсете в колекциите на производители на керамика.

Плочката е универсален материал, който притежава прекрасни характеристики, които устояват на невероятни условия, факт. Освен качества като якост, удароустойчивост, водонепропускливост обаче, продуктите от печена глина имат и още един важен показател – атрактивен дизайн.

През последните години световните производители и дизайнери преоткриха това качество на плочката и като че в захлас представят все по-нови, интересни и дори невероятни визии. Вече за всички е ясно, че керамиката е в състояние до съвършенство да наподобява дървото и метала.

Напоследък обаче тя досущ прилича на екзотична кожа, на старо злато и мек текстил, някои от моделите са със силно изразен релеф, или пък се включват в пана с различни размери и форми и създават съвършени илюзии.

Имитацията на различни материали безспорно е сред най-предпочитаните в момента характеристики на керамичните плочки. Има модели, предназначени за екстериор и фасади, които прекрасно повтарят външните белези на рядко срещани гранити и мрамори, а параметирите им за якост и износоустойчивост са в пъти по-добри от тези на оригинала.

Съвременните гранитогреси са с най-висока степен на хидроустойчивост, не поемат петна, могат да се завършат с антислип покрития, имат дълъг живот и се чистят лесно – все качества, които в една или друга степен липсват при естествения продукт. Това в голяма степен важи и за керамичните имитации на дърво.

Днес вече има плочки, които и при допир трудно се различават от дървесината. На външен вид изглеждат като дюшеме или прилежно нареден паркет, а при докосване са топли и релефни като естествен фладер.

Заради прекрасните им якостни характеристики, тези модели са идеална подова настилка за дневната, банята или верендата на дома. Сред поредицата от подобия с керамика, представени на пазара само за няколко години, най-трудно постижима бе приликата с текстил, споделят производители. Но пък е и най-ефектна.

Сега керамичната плочка успешно повтаря десена на пъстра басма и фин кашмир, притежава мекия релеф на лен и блясъка на скъпа коприна, прецизно наподобява скъп шагрен. Няма материал, който да не може да се повтори с керамика, категорични са дизайнерите и вече са готови с новата си провокация към производителите – съчетание на несъчетеми в природата материали и материи.

Някои от водещите фабрики представиха на последните изложения колекции, в които текстилния кашмирен десен се съчетава с рамка от дърво, кант от старо злато или фриз от цветно стъкло. Според прогнозите на наблюдатели неочакваните комбинации и изразителния детайл ще са сред водещите тенденции догодина.

От джуджета до гиганти Ако майсторът ви настоява подовата плочка в банята да е с размер 20х20 …сменете майстора. Стандартите, познати от времето на соца, все по-рядко се предлагат в новите колекциите. Затова пък идва ред на новите размери – от много малки парчета мозайка до плочки гиганти с дължина до 3,20 м.

Миниатюрните късчета често се предлагат захванати за мрежа, която прави лепенето им много лесно и гарантира ефекта на мозайка. По-големите правоъгълници пък често се комбинират с декоративни фризове или други правоъгълници с различни размери, които са част от колекцията и са в състояние да направят оригинална повърхност с ефект на пъзел.

Плочките гиганти са много подходящи за широки пространства, защото ги покриват лесно и създават представата за цялостни каменни блокове. Полагането им обаче изисква идеално равна замаска, висок професиомализъм и нова техника, които да гарантират перфектната спойка между материала и пода.

Геометрия без граници За геометрията на плочката вече няма предел. Освен познатите квадрати и правоъгълници, производителите с успех налагат в класическите си колекции формата на паве, при което плочката е с изпилени ръбове и наподобява античен под, а в по-новите серии вече могат да се видят и кръгли плочки.

Да, идеално кръгли и долепени една до друга те създават причудливи триизмерни повърхности. Често кръговете са с изразен релеф, подчертан с подходящ цветен контраст или пък са поставени в комбинация с декоративни квадрати. Закачливите геометрични композиции с керамика обаче въобще не спират до кръга. Напоследък в дизайнерските колекции се прокрадват плочки с реален обем.

Формата им е “конструирана” от множество парчета, изправени или полегнали като пулове на домино, завършващи с остър като шиш детайл или влизащи едно в друго елементи, които създават причудливо, но единно мозаечно пано. Повърхностите с реален обем със сигурност ще са едно от новите предизвикателства пред производителите, убедени са наблюдателите.

Автор: Антоанета САЛФИДЖ, гл. редактор на сп. „Баня & Spa”