Как да подготвим детето за детска градина?

3
Добави коментар
teokostov
teokostov

Не допускайте то да възприеме детската градина като наказание.

Детето ви е вече достатъчно пораснало, за да се замислите за завръщането си на работа след майчинството. И ако лятото е сезонът на почивките, когато може да се разчита на помощта на бабите, то през есента алтернативата често се свежда до детската градина.

Кога да запишете детето на детска градина?

Мненията за това, кога да се даде детето в детска градина, силно се разминават в различните страни. В Израел, например, майчинството продължава само 3 месеца, след което майката трябва да се върне на работа. Противоположна тенденция се наблюдава в САЩ. Американските психолози смятат, че детето на възраст до 1 година се нуждае от майка си 24 часа в денонощието, до 3 годишна възраст – може да потърпи, ако майката излезе за кратко в другата стая, а едва след 3 годишна възраст то е способно да остава само в продължение на няколко часа.

Съществува и мнение, че детето изобщо не трябва да се дава на детска градина, особено ако има баба, готова да се грижи за него. Но детето, което живее под постоянна опека, рискува да израсне напълно неприспособено към живота на възрастните, към работа в колектив, може да стане зависимо и асоциално и да не развие умения за общуване с другите хора.

Що се отнася до стреса, който детето изпитва през първите дни в детската градина, то той се равнява на стреса, който детето изпитва и в училище. Не допускайте в никой случай то да възприеме детската градина като вид наказание. Проучете внимателно детските заведения, разговаряйте с директорите и персонала и се убедете, че атмосферата там гарантира физическия и емоционален комфорт на малчугана.

В нашата страна преобладава мнението, че детето трябва да се даде на детска градина след втората му година, а още по-добре е, ако това стане след третата. Това е свързано с факта, че децата често боледуват, а също и с това, че детските учителки и лелките не са в състояние да осигурят достатъчно грижи за всяко едно от децата в групата, когато те все още не умеят да държат лъжица или да се обличат самостоятелно.

Колкото по-малко е детето, толкова по-слаба е неговата имунна система и толкова по-възприемчиво е то към различни инфекции.

Преди постъпването си в детската градина детето трябва да има изградена самостоятелност, а също и определена самодисциплина за да свикне бързо и безпроблемно с установения дневен режим.

Подготовката на детето за детската градина

За да се избегнат честите заболявания, детето трябва да се закалява. За тази цел не е необходимо да се правят сложни процедури – детето просто трябва да се облича така, както се обличаме и ние. Температурата на водата при къпане трябва да се понижава до 28-26 градуса. През лятото то трябва да се къпе и в естествените водоеми. Детето на 2 години вече е в състояние да пие сок или айрян от хладилника. То трябва да се научи на режим максимално близък до режима в детската градина. Не се притеснявайте, ако детето ви все още не използва гърне. Като правило, когато гледа другите деца, то само се отказва от памперсите и започва да използва гърнето. Това се отнася и за самостоятелното хранене.

Първите дни в детската градина

Адаптирането към детската градина трябва да става постепенно. Първоначално оставяйте детето само за 1-2 часа, като му дадете възможност да си поиграе с другите деца. Когато то свикне с новия колектив, може да го оставите, но го предупредете, че тръгвате и ще се върнете в определен час. Понятието “два часа” не означава нищо за детето и затова му обяснете, че ще се върнете веднага след обяда и задължително изпълнете обещанието си.

Адаптирането може да продължи 1-2 седмици, в зависимост от характера на детето. Ако детето ви е твърде затворено и силно привързано към вас, може да се обърнете за помощ към специалист.

Източник:tiabg.com