Астрономи откриха нова „Слънчева система“

17
Добави коментар
irr
irr

Звездната система интригува с това, че броят и разстоянието между планетите е почти същото като разстояниета между планетите в Слънчевата система.“

Група астрономи от Европа, с помощта на няколко различни телескопа са открили звезда, която много прилича на Слънцето, съобщи Spase news, предаде Информационна агенция КРОСС. Специалистите твърдят, че подобни звезди в нашата галактика има много, но в конкретния случай има особеност – около тази звезда са открити планети, при това 5. Учените казват , че реалното количество планети в тази система е от 5 до 7.

Според изследователите, тази звездна система е най-близка до нашата от всички открити досега. Ако се потвърди, че около звездата HD 10180 се въртят цели седем планети, то тази система ще стане практически копие на нашата Слънчева система. Интересно е да се отбележи, че екзопланетите, намерени около HD 10180 , не са газови гиганти, които традиционно се откриват около отдалечени звезди, а планети съпоставими по размери с Нептун, което теоретично ги прави пригодни за живот. Също като Нептун , тези планети имат твърда повърхност.

„Ние открихме система, най-близка до нашата, от всички намерени досега. Нашето откритие потвърждава, че съвременната наука преминава към нов етап в изследването на екзопланеите, когато става възможно откриването на сложни планетарни системи, а не на индивидуални планети. Изследването на движението на планетите в рамките на тяхната звездна система, позволява да се наблюдават сложните гравитационни взаимодействия между планетите и да се получи информация за еволюцията на звездните системи“ – коментира Кристоф Ловис един от астрономите, участващи в изследването.

Звездната система е още по интригуваща и с това, че разстоянието между планетите е почти същото като разстояниета между планетите в Слънчевата система.“Това може да е един вид „следа“, на процесите по образуване на планетарни системи от този тип“, твърди друг астроном Мищел Майор.

Звезда HD 10180 е разположена на растояние 127 светлинни години в съзвездието Хидра. Засега е потвърдено съществуването на пет планети, размерите на които са съпоставими с размерите на Нептун. Орбиталният период на планетите варира от 6 до 600 дни.

Учените казват, че сама по себе си звездата се движи много бавно, примерно със скорост около 3 км / ч, което я прави почти статичен обект. Наблюденията са направени с телескопи разположени в Чили и са продължили почти 6 години. Сега специалистите отбелязват , че новата планетарна система много прилича на така нареченият вътрешен регион на Слънчевата система, ограничен от орбитата на Марс. Астрономите отбелязват, че орбитите на всички планети на HD 10180 описват почти идеални кръгове.

Източник: КРОСС

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели