Гръцката салата става културно наследство

7
Добави коментар
ledzep
ledzep

Гръцката салата става културно наследство

ЮНЕСКО проверява възможността да обяви „гръцката салата“ за културно наследство, съобщава електронното издание на атинския в. „Вима“.

Предложението за гръцката салата, позната в южната ни съседкта като „хориатики“ /селска салата/, е в контекста на предложението за признаване на средиземноморското хранене като световно наследство.

Средиземноморското хранене е било внесено от Гърция, Италия, Испания и Мароко преди година, а съдбата му ще се решава от членовете на ЮНЕСКО през ноември в Найроби, пише още вестникът.

Гръцката салата е добре позната в България. Тя е в менюто на всеки уважаван ресторант. Харесвана е заради свежият вкус на доматите, в комбинация с почти кремообразното сирене фета и уникалния средиземноморски аромат на сушения риган. Поръсена с нарязан на едро червен лук, маслини и каперси и обилно залята със зехтин, гръцката салата символизира вкусната селска кухня на византийците. От там произлиза и името и на гръцки – хориатики (χωριάτικη) от думата хорио (χωριό)- село, малко населено място.

Световното наследство на ЮНЕСКО включва 911 забележителности, които са разположени в 151 държави. От тях 704 са за културно наследство, 180 са за природно наследство и 27 са със смесено наследство.

Чудеса.нет препоръчва и: