10-те най-странни музея в света – тема за Светът – Idi.bg

173
Добави коментар
tao
tao

Списъкът с музеи по цял свят, посветени на какви ли не странни неща, със сигурност не свършва с тези няколко предложения, но пък те безспорно са едни от най-ексцентричните. И все пак, колкото и учудващи да са колекциите в тези музеи, те са интересен източник на информация, тъй като са събрали на едно място предмети, които няма как да видите другаде накуп.

1. Музей на тоалетната, Ню Делхи, Индия

Музеят е създаден от международната социална организация Sulabh International и събира накуп невероятни екземпляри от историята на тоалетната. Неговата цел е не само да даде информация за създаването и развитието на тоалетните, но и да прокламира грижи за хигиената като неизменна част от развитието на една цивилизация. Една от целите му е именно в това, да популяризира тоалетната в много райони на Индия, където тя е непозната за повечето хора. В музея може да се проследи еволюцията на това важно санитарно съоръжение от древността до наши дни, като най-старите експонати са от 2500 г. пр. Хр.

2. Музей на НЛО, Гьореме, Турция

Град Гьореме се намира в Кападокия, а населението на града живее в домове, които се намират в небезизвестните скални образувания и пещери в областта. Именно в една от пещерите в района е основан музеят на НЛО, посветен на извънземните и срещите с тях. Тук могат да се видят цял куп изрезки от вестници и списания, на статии, свързани с НЛО, както и сцена в пълен размер на извънземни, които изследват отвлечен от тях човек.

3. Музей на канализацията, Париж, Франция

Във френската столица, наред с Айфеловата кула и Шанз Елизе, може да се види и странният музей на канализацията. Макар да изглежда и мирише странно обаче, той съдържа много полезна информация относно историята на отходните канали. Първата канализация в Париж е изградена през 13-ти век, което я прави най-старата в света.

4. Музей на съмнителните медицински съоръжения, САЩ

Музеят се намира в Минесота и някога е бил разположен в собствена сграда. В момента обаче е част от щатския Музей на науките. Тук може да се види колекция от всякакви смешни, странни и абсурдни медицински приспособления, за които някога се е твърдяло, че лекуват главоболие, борят се срещу инфарктите, изправят носове или пък помагат при проблеми с простатата, както и няколко съоръжения за изследване на човешкото тяло.

5. Музей на фалосологията, Исландия

Този странен музей се намира в малкото рибарско градче Хюзавик, в северната част на Исландия. Той притежава огромна колекция от животински фалоси, като тук могат да се намерят екземпляри на всички животни, обитаващи острова. Създател на необичайния музей е Сигурдур Хиартарсон, учител по испански и история, който поставя началото на колекцията си заради странен подарък, който получава от свой приятел – камшик, изработен от сушен телешки атрибут. В музея могат да бъдат видени още атрибути на кит и други морски бозайници, на мишки, плъхове, морски свинчета, коне, кашалоти, тюлени и бели мечки. За щастие в колекцията липсва експонат от хомо сапиенс.

6. Музей на котката, Малайзия

Музеят е основан през 1993 г. и се намира в град Kuching, на остров Борнео. Местоположението му съвсем не е без символика – на стар малайски диалект името на града означава „котка”. Тук могат да се научат любопитни неща за историята и развитието на котките от древни времена до днес, включително и относно мумифицирането им заедно с техните стопани при древните египтяни. Всеки, който се интересува, може да получи и богата информация по отношение на породите котки по целия свят.

7. Музей по антропология и етнография (Кунсткамера), Санкт Петрбург, Русия

Основан е от Петър Велики и днес носи името на руския император. Макар да звучи съвсем обикновено, разположеният на брега на Нева огромен музей не е за хора със слаби стомаси – в него са събрани много странни, ужасяващи и предизвикващи погнуса експонати, сред които вътрешности в стъкленици, скелет на сиамски близнаци и деформиран човешки ембрион. Музеят съществува от началото на XVIII в., а отваря врати за посетители през 1714 г. Той е символ на Руската академия на науките и е бил създаден с цел събиране и изследване на редки образци и феномени, сътворени от природата и човека. Експозициите на Музея по антропология и етнография наброяват над милион експонати и показват многообразието на културите на народите от Стария и Новия Свят.

8. Музей на вещерството, Англия Музеят отваря врати в Корнуъл, Англия, през 1951 г. Той е посветен на всичко, свързано с магиите и вещиците, включително артефакти, книги и историческа информация. В експозицията има както множество шишенца, буркани и стъкленици с най-различни билки и отвари, така и доста сериозна библиотека, пълна с книги за магьосничества.

9. Музей на средновековните инструменти за мъчение, Чехия

Чешката столица предлага и една доста странна забележителност – музеят на средновековните инструменти за мъчение. Експозицията не е за хора със слаби нерви, тъй като съдържа цял куп приспособления за бавно и мъчително изтезание. Ако пък посетителят не се задоволи с тези находки, може да отскочи до Амстердам, където има още по-богата колекция от методи, в Музея на изтезанията, или пък до Малта, където се намира Музеят на разпитите, със смразяващи кръвта восъчни фигури.

10. Музей на менструацията, Вашингтон, САЩ

Музеят на менструацията и женското здраве се намира във Вашингтон. Повече от странен, той е посветен на ритуалите и културата на менструацията, и проследява отношението на обществото към този физиологичен процес през вековете. Посетителите могат да разгледат изложби, проследяващи историята на дамските превръзки, тампоните и специалното менструално бельо. Тук могат да се видят и много реклами за менструална хигиена – музеят разполага с над 1000 реклами от няколко страни и от различни периоди. През 1998 г. музеят официално затваря врати, но експозициите могат да се видят при предварителна заявка.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 7245 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност