доц. Кадурина: Как да успокоим кожата си след слънчево изгаряне

5
Добави коментар
viktorivanov
viktorivanov

доц. Кадурина: Как да успокоим кожата си след слънчево изгаряне
30 Август 2010 / 08:05  |  Автор: dermatology  | 

 | Категория:

Здраве

Почти всички сме страдали от слънчево изгаряне и знаем, че дори и най-слабото изгаряне е в състояние да ни причини сериозен дискомфорт – болка, сърбеж, парене и белене на кожата. Как да се справим с това? Най-доброто лечение си остава предотвратяването на слънчевото изгаряне!

Добре е винаги да носим шапки, да стоим на сянка, да избягваме най-силното слънце и винаги да използваме слънцезащитни лосиони, за да не изгорим. Колкото и да се пазим, обаче, винаги е възможно да изгорим. За съжаление, случи ли се това, е трудно бързо да премахнем ефектите от слънчевото изгаряне – но все пак можем да ги облекчим.

Влажните компреси (например с мокра кърпа) могат да успокоят дискомфорта. Кожата трябва и да се хидратира, тъй като иначе започва да се бели, да сърби и да боли. Добре е да се използват хипоалергенни овлажняващи кремове и лосиони, защото силните парфюми могат допълнително да раздразнят кожата.

Един аспирин или ибупрофен също може да намали неприятния ефект от слънчевото изгаряне. Добре е той да се вземе още в началото на изгарянето, но не забравяйте, че понякога минават до 24 часа преди да разберем, че сме изгорели.

И все пак, най-добрият вариант е да не изгаряме въобще, напомня още веднъж доц. Мирослава Кадурина, дерматолог от ВМА и лекар с дългогодишна практика. „Слънцето може сериозно да увреди кожата ни, затова нека да я предпазим”, допълва доц. Кадурина.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!