За смисъла на СМИСЪЛА

17
Добави коментар
bezlekarstva_p
bezlekarstva_p

Писмо от  читател на Bezlekarstva.

На пръв поглед далеч от темата за здравето…

На пръв поглед…

“Какво е, според вас, значението на думата смисъл?

Различни хора имат различно мнение за нея. Някои казват, че не знаят, а я “чувстват”, други-имат представа, трети — твърдят, че знаят, но, мисля, се употребява с еднакво значение от всеки, но подсъзнателно такова, а съзнателно се разбира различно от хората. Въпреки съзнателните различия всеки я употребява, дори и да не се е замислял никога за мисълта, смисъла. Помислете колко пъти сте казвали: “в смисъл…”, “къде е смисълът (или връзката)”, “къде е логиката”, “няма смисъл от това” и др. Освен това ги чувате в разговорите на всеки човек-TV звезди, йоги, религиозни хора, атеисти, въобще от всеки, без значение народност, вяра или каквито и да са особености.

Може би това е думата, която използват абсолютно всички, въпреки, че някои хора се дистанцират от други по поведение, начин на живот — от тази дума и/или нейното значение никой не се дистанцира. По-скоро значението й, защото както писах различните хора я използват с различно значение, следователно влагат изместеното значение в друга дума. Например значението на думата смисъл се използва в думите и словосъчетанията — връзка, логика, причинно-следствена връзка, карма, замисъл, идея, мисъл, може би и др, но аз съм забелязъл тези, засега. Може би, ще кажете, че има различия между думите-да, иначе какъв е смисълът да са създадени?

Според мен, тези думи са създадени впоследствие на това, че говорещият е почувствал разлика в мислите си, която чрез различните думи да се подчертае, другите хора също забелязват, че има разлика, но не се замислят каква е — по този начин в зависимост от обстоятелствата на живота, в които са се учили (роднини, събития, училище и др.) те я изразяват в думите, които преценят, че са предназначени за изразяването на тази разлика, но всеки се среща за първи път с думите в различна последователност. Така той определя значението на тази дума, но не се замисля, че други хора могат да я използват с друго значение.

Това не се отнася само за думата смисъл, а и за другите думи, което е причина за неразбирателството между хората, въпреки, че мислят, че са разбрали значението на даден разговор, примерно. За това е добре да изясните как разбирате думата “смисъл”.

Аз ще опиша — как я разбирам. Според мен, смисъл е причиннo-следствената връзка на нещата — с какъвто и да е край. За всяко нещо да знаем, кое го е предизвикало, и какво може да предизвика пък то. Мисля, че за всички това е подсъзнателното значение на тази дума, а за някои и съзнателно. Просто като не знаете и/или не сте съгласни с причината на предизвиканото явление казвате — няма смисъл или къде е смисълът и др.

Мисля, че хората постоянно търсят причинно-следствени връзки (не само, когато разсъждават съзнателно). Човек винаги разсъждава, но по-различен начин и за различно нещо(различен смисъл), според мен (зависи от задълбочеността на мисленето, скоростта и др., може би, но всичко е взаимосвързано). Когато изградим идея, замисъл и го изпълним се чувстваме добре и за нас това е смисъл-изградили сме причинно — следствена връзка, но ако нещо я прекъсне страдаме, защото се обезсмисля — друг смисъл прекъсва нашия.

Пример–отивате на работа, но автобусът закъснява, поради негови си причини (смисъл) и по този начин и вие ще закъснеете, но сте замисляли друго — тогава подсъзнателно или/и съзнателно разбирате, че идеята (смисълът) ви е прекъсната и страдате. Всяка осъществена идея (замисъл) хората наричат смисъл (подсъзнателно в повечето случаи), а всяка неосъществена (прекъсната от някаква причина) — безсмислие.

Мисля, че хората не осъзнават, засега, че са зависими от смисъла. Осъзнаят ли това, според мен, ще прекратят проблемите си (защото ще знаят откъде идват) и ще започнат да разбират живота по-добре.

От всички теми, темата за смисъла се осмисля най-малко, според мен. И тук е проблемът. Всички теми ние осъзнаваме чрез смисъла-например класифицираме на смислени и безсмислени (най-общо), но не се замисляме за начина, по който разсъждаваме по темите. Това се отнася за всички хора във всички области на познанието по света. Все едно да нивелираме всички сгради с един нивелир, но да не проверяваме в ред ли е той.

Човек търсейки непрекъснато във всичко причинно-следствена връзка, е способен сам да я изгради (според разбиранията си) и понеже не осъзнава, че я е създал той започва да й вярва-така се стига до грешки. Все едно решавате задача, на която имате крайния отговор, и го получавате, но нагласено (без да го осъзнавате), впоследствие се оказва, че решението е друго, но вие сте повярвали на вашето, защото е имало смисъл (връзка между нещата).

Какви може да са последствията от грешката?

Зависи от областта, в която се намирате. Някои противници на други учени, твърдят, че някои теории са създадени просто, защото има смисъл в тях, въпреки, че не са верни. Това доказва, че човек веднъж открил смисъл се отказва да мисли по-натам (освен ако няма причина — тоест друг смисъл, за да го прави).

Човек освен да търси и изпълнява, той и създава смисъл. По това качество се различава живата от неживата материя, според мен. Мисля, че е от голямо значение, човек да осъзнае, че винаги търси смисъл и винаги създава. Чрез това знание може да се обясни всичко, свързано с човек, а може би, не само.

От личен опит пиша. Помислете, ако прецените, върху думите ми, ако имате въпроси задавайте и коментирайте.”

Denis Dinkov

А вие?

Какво мислите  за СМИСЪЛА?

Ако споделяте идеите тук — гласувайте със “Свежо” бутона или сe присъединете към Bezlekarstva във Face­book!