Иновативен дизайн в банята

28
Добави коментар
petargpetrov
petargpetrov

Иновативен дизайн в банята

Представете си… Влизате в просторна и светла баня. Елегантен цветен мрамор ви заобикаля, а зеленина допълва усещането за свежест и благосъстояние.

Видео
Файлове

Иновативен дизайн в банята
Автор / Източник: Снимка: Roca

Иновативен дизайн в банята
Автор / Източник: Снимка: Roca

Иновативен дизайн в банята
Автор / Източник: Снимка: Roca

Иновативен дизайн в банята
Автор / Източник: Снимка: Roca

Иновативен дизайн в банята
Автор / Източник: Снимка: Roca

Иновативен дизайн в банята
Автор / Източник: Снимка: Roca

Представете си… Влизате в просторна и светла баня. Елегантен цветен мрамор ви заобикаля, а зеленина допълва усещането за свежест и благосъстояние. Започнете СПА баня и пуснете любимата си музика. Отпуснете се в ароматни мехурчета. Ще се почувствате спокойно, ще се почувствате жив.

Когато излизате от ваната, стъпвате на приветливи топли плочки, които удължават усещането от релаксиращата вана, а пръстите на краката ви усещат луксозната повърхност на топлите хавлиени кърпи. Дните, в които излизането от ваната ви е карало да потръпвате, са далечен и неясен спомен. След това заставате пред незамъглено от парата огледало, което няма нужда да бършете, за да видите своето отражение. В този комфортен оазис се чувствате обновен и усмивката се връща на лицето ви. Всичко това може лесно да се реализира с продуктите, дизайна и новите материали, които предлага индустрията за баня – вашата баня може да бъде много повече от мивка, вана и тоалетна в стандартно бяло. Има невероятно много възможности и решения, които да ви помогнат да създадете съвършената баня.

Какво има в съвършената баня Голяма вана или джакузи е задължителен атрибут на луксозната баня, но те изискват и голямо пространство. Керамичните плочки са много артистични и красиви допълнения във всяка баня. Телевизорът и Hi-Fi системата отдавна вече не са приоритет само в дневната – ако прекарвате много време в банята, това е най-подходящото място да слушате своята любима музика. Огледало, което не се замъглява от парата и няма нужда да чакате, преди да можете да се огледате в него – модерни системи затоплят огледалото и то остава кристално ясно през цялото време. Петзвезден комфорт е усещането, което осигурява приканващата топла баня в началото или в края на деня. Да стъпите на топъл под в банята сутринта е чудесен начин да започнете своя ден. Топлината под стъпалата ви наистина създава комфорт, особено ако имате плочки или настилка от естествен камък в банята. Процесът за постигане на тази цел не е сложен. Електрически системи за нагряване на керамиката на пода могат лесно да превърнат банята в най-приятното място в дома ви. Термостат Energy-Star с програмиране може да контролира температурата на вашия под.

Иновации и нови технологии в банята Ползването на тоалетната е част от ежедневието – както храната и съня. Ролята й вече не е така ограничена както досега. Високотехнологични системи за баня събират, обобщават и анализират данните за вашето физическо здраве. Друга иновация – високоразвита вана предлага възможност значително да намали количеството енергия, което е необходимо, за да се затопли водата във ваната.

Интелигентната тоалетна, която осигурява медицински тест, е разработена от Daiwa House Industry Co., Ltd. в Осака и Toto Ltd. в Кита – Киошу. Това е продукт, пуснат в продажба още през април 2005 г., когато Тoto я произвежда. Благодарение на вградени системи тоалетната прави цялостен мониторинг. Тя мери вашето тегло, кръвното ви налягане, телесните мазнини и нивото на кръвната захар. Кантарът е вграден в пода, а специално устройство в мивката отчита нивото на мазнините в тялото ви, след като сте си измили ръцете. Интегрирането на всички тези устройства дава възможност за контрол на физическото състояние, когато имате нужда от медицински анализ.

Поставянето на всички тези технологии в интелигентна тоалетна има за цел да подобри качеството на живот, като осигури непрекъсната проверка на симптомите, които показват заболявания като диабет например. Подобни заболявания често остават незабелязани, докато пациентът не отиде на лекар и не му се направят изследвания, а междувременно болестта може да прогресира. Данните, които тоалетната отчита, лесно могат да се управляват – след като са записани в системата, могат  да се свалят през домашната мрежа и да се съхранят в личния компютър. Специална програма използва данните, за да покаже на графика месечните и годишните промени и дори предлага съвети как потребителят да подобри своя начин на живот. Тази високотехнологична тоалетна струва между 380 000 и 562 000 йени.

Някои го предпочитат горещо Ваната на японската фирма Totо е продукт, който обещава да пази водата топла часове наред без консумация на енергия. Flowpia Mahobin Bathtub е хит от нейното представяне през август 2004 г. Магията на този продукт се крие в двойната изолация. Вътрешната изолация предпазва загубата на топлина през ваната. Тя съдържа в основата си, направена от полипропиленова пяна, материал с високоизолационни възможности. Когато основата се издигне, за да прилепне плътно към ръба на ваната, студеният въздух отвътре стои надалеч и топлината от топлата вода вътре във ваната се съхранява. Вторият пласт се състои от изолиран капак, изработен от уретан и покрит с полистиренова пяна – и двете разположени върху ваната. Благодарение на тази иновация ваната запазва четири пъти по-дълго топлината в сравнение с конвенционалната вана. За шест часа температурата на водата във ваната спада само с 2 градуса. Този продукт е създаден с мисъл за опазване на околната среда. Поради способността да пести енергия продуктът се радва на аплодисментите на потребителите и на индустрията като цяло. Концепция за дишаща вана има за цел да превърне обикновеното къпане в по-здравословно преживяване и е значително по-веща от гледна точка на консумацията на вода и енергия в сравнение с други конвенционални вани. Вътрешната облицовка на ваната функционира като гъба, която може да заема формата на този, който я ползва в момента, като осигурява невероятен комфорт и съответно изисква по-малко от половината от водата, която се употребява при вземане на обикновена вана. Материята тип гъба е в състояние да филтрира водата чрез процес, подобен на осмозата при растенията, което води до 100% чистота, тъй като задържа всички видове замърсяване.

Душ Waterdrop (водна капка) e иновативна концепция, която осигурява чудесно преживяване по време на къпането с цялостен екран, който създава усещането, че сте сред природата. Зоната за къпане е проектирана като падаща водна капка и се характеризира с цялостна звукоизолация отвътре и изолира околния шум. Освен това чрез картини и приятна музика можете да се отпуснете напълно, докато се наслаждавате на естествената красота на тропически морета, цветни корали или дълбока гора. С това устройство можете да имате наистина фантастично място за отмора и виртуална ваканция точно в средата на вашата къща.

Вземането на горещ душ след натоварен ден е винаги желано от много хора, но малко от тях мислят за огромната загуба на вода и електричество. Душ с екоконцепция интегрира различни екологични характеристики и ефективно намалява консумацията на вода и енергия. В главата на душа има вградена турбина, която произвежда необходимата енергия за затопляне на водата, която идва от водопровода и изтича през душа. Специалният душ на пода има система, която с налягане изпомпва водата обратно към главата на душа. Водната струя автоматично се регулира от специална система според теглото на потребителя и рециклира водата с цел намаляване на потреблението. Освен това душът е изработен от рециклиран бетон, стъкло и стомана, за разлика от керамичните, които не подлежат на рециклиране.

Водата е много важна в съвременния свят, а ние употребяваме повече вода, отколкото ни е необходимо, без да си даваме сметка за това. Наградата на Австралия за „Иновация в банята 2008” е за конвенционалната вана със специален дизайн – възвишение в средата на ваната, което се пада точно под колената при седнало положение, дава възможност за вземане на вана с употреба на значително по-малко вода, което я прави щадяща околната среда. В днешно време хората търсят иновативни продукти постоянно, за да им бъдат от полза в ежедневието. Концепцията на съвременната баня съчетава ограниченото потребление на вода и модерните разработки на базата на традиционен дизайн.

Модерните мивки и вани Минимализмът е официална и упорита тенденция, а дизайнът като цяло се ориентира към по-естествени природни форми. Мивките за баня не правят изключение – със своите заоблени ъгли те са с изцяло органичен дизайн. Според Белинда Джиилс, маркетинг мениджър на „Риис”, Австралия, най-популярните мивки в момента са с меки извивки, с форми подобни на листо, яйце и овал. „Новите органични форми са директно отразяване на природата”, казва тя.

„И ако хората все повече експериментират с цветовете в други области на банята, предпочитаният цвят за мивка остава класическото бяло или кремаво. Естествените цветове допринасят видът на банята да бъде ежедневното СПА в дома”, казва Белинда. Но както тя разкрива, звездата в модерната баня са модулните мебели, като всичко останало е завъртяно в орбита около тях, а мивката е само част от комплекта. Те могат да бъдат за монтиране на стена, което осигурява повече пространство в малки жилища, и в момента са особено търсени на пазара. Дървото като материал добива особена популярност, тъй като неговият екодизайн се съчетава чудесно с органичните форми на мивките. Още една тенденция набира сила – особено широките плотове, които дават възможност да се подреждат максимално продукти за банята и тоалета. Много популярни са и модулните мебели в две части, с две мивки и отделни плотове – за жената и за мъжа.

Обърнете внимание на вашата мивка Мивките са в много различни стилове. Тези, които са предназначени за вграждане, са най-евтини. Обаче прагът, където се срещат плотът и мивката, може да се превърне в проблемна зона за почистване. Мивките, които се вграждат, така че техният ръб идва под нивото на плота, са много по-удобни и не създават подобен проблем. Мивките за вграждане, които приличат на самостоятелни купи, са доста по-скъпи, но пък дават възможност за по-въздействащ интериор в банята. Интегралните мивки, при които мивката и плотът представляват една част, са много подходящ избор за съвременна и стилна баня. Други възможности предоставят мивките, които са свободно стоящи – те са елегантно и интелигентно решение за малки пространства, или мебели за баня, които съчетават шкаф и вградена мивка. Глазираният порцелан е един от най-често използваните материали за тоалетната, защото е на конкурентни цени, лесен е за поддръжка и се съчетава с различна декорация. Металните тоалетни, независимо дали са от неръждаем метал, мед или друг материал, са добър избор за съвременния дизайн, но и доста по-скъп и изисква повече усилия при поддръжката. Стъклените тоалетни са обикновено използвани в high-end дизайна, за да подсилят  въздействието от интериора, но са много чупливи. Култивираният мрамор, който е направен от мрамор и полиестерна смола, остава особено популярен избор за банята, но лесно може да се надраска.

Направете смесителите в банята отправна точка при нейното обзавеждане „Смесителите за баня са предмет на безкраен разговор с клиентите”, казва Сара Ан Бъзби, президент на Асоциацията на производителите на кухни и бани в САЩ и собственик на ”Сара Бъзби Диайнерс”. „Можете да пръснете цяло състояние за смесители в банята, те са истинско произведение на изкуството. Смесителите са централна точка, така че хората искат да похарчат много пари, когато разберат, че смесителите създават характерните черти на лицето на банята.”

Иновации от Ideal Standart   Ideal Standard следва своята философия за съчетаване на дизайн, функционалност и иновации. Стремежът на марката е да позволи да се създаде жизнено пространство, което максимално да отговаря на потребностите на потребителя. Дух и материали се стремят да създадат вселена, която предоставя непознати удоволствия с нови измерения.

Melange олицетворява съвършенството в дизайна на смесителите за баня. Минималистичен дизайн, красиви извивки, бляскави геометрични форми съвършено хармонират с всеки умивалник, вана или биде. Melange е с вграден аератор, който повишава функционалността и улеснява поддръжката, а също така добавя класически и същевременно модерен щрих към банята. С помощта на click технологията със смесителите Melange е лесно да се контролира използваното количество вода и да се спестява живителната течност. Новият хидромасажен панел Magnum – продукт от Wellness програмата на Ideal Standard, е подходящ за монтиране в зоната на душа съгласно последните тенденции в областта на интериора. Смелият съвременен дизайн на Magnum с чисти и свободни линии внася нотка спокойна самоувереност в атмосферата на вашата баня. Magnum съчетава интелигентни функции и множество предимства – термостатен смесител, силиконови каналчета, предотвратяващи натрупването на варовик, ръчен душ и удобна сапуниера. Той е подходящ за бърз, енергичен душ или дълбока релаксация. Това е възможно благодарение на разположените по основното тяло на панела 60 дюзи с ободряващи водни струи, които масажират врата, гърба и кръста. SimplyU от Ideal Standard представлява 25 шедьовъра от санитарна керамика, разделени в четири категории – Clear, Dynamic, Intensive, Natural. SimplyU  дава възможност да обзаведете пространството около умивалника по свой личен вкус и да придадете форма на своя стил. SimplyU се отличава с редица иновации, като скрития преливник Ideal Flow, благодарение на който отворът на традиционния преливник става излишен. Ако нивото на водата надвиши максимума, в зависимост от вида на умивалника системата Ideal Flow задейства автоматичното отваряне на сифона, предотвратявайки преливането. Колекцията SimplyU, създадена от световноизвестната немска дизайнерска фирма Artefakt е отличена с две престижни награди за дизайн – Red Dot и iF.

Ново от  Roca Марката Roca предлага продукти с уникална концепция. Синтез на умивалник и тоалетна в един продукт – W+W, високотехнологична душ кабина Transtube, която променя представите за мястото на душа в банята, дават един нов подход при обзавеждането на банята.

Meridian е най-новата серия санитарен порцелан, която със своите 36 продукта позволява различни комбинации и решения, предназначени за различни стилове и бюджети. Нови серии мебели променят стандартните решения за умивалник и усвояването на пространството в банята.

Ново от марката Fayans Българската марка на Roca си поставя за цел да покрие вкусовете и нуждите на най-широк кръг потребители, предвид оптималното съотношение – дизайн : качество : цена.

През 2010 г. Fayans предлага на пазара нови серии мебели за баня, решени в контраста на бяло и черно и свежи графични елементи. Четири нови серии смесители дават възможност за цялостни решения за банята. Следвайки принципите на устойчиво развитие, всички продукти от марката са снабдени с най-модерни системи за пестене на вода.