Тайните на пеещите скали

39
Добави коментар
Kapitolia11
Kapitolia11

Каква е тайната на скалите, които пеят?

Според вярванията на старите хора скалите пеят, стенат и плачат, защото в тях са затворени душите на отдавна преселили се в отвъдното хора.

Подобна скала, за която се смята, че е вечен дом на стотици мъртъвци и техните души, има край бреговете на река Ориноко в САЩ. Векове наред местните жители се боят да приближат планинския масив, защото от дълбините му се чуват плашещи вопли и крясъци. В пустинята Мохаве в щата Калифорния също има подобни скали. Сред множеството разпръснати скални късове се отличава един, който наподобява обърната пирамида. Имено той поставя традицията скалите да се наричат пеещи, защото такова е и неговото име Учеакуочуке или Пеещият камък.

В близост до Алмаати, по течението на река Или е разположена друга свещена за тамошните жители планина. Става дума за огромна пееща скала, за която се смята, че ако се затичаш с все сили надолу по склона й, тя започва да пищи, да стене, да всява ужас. И ако първоначално стоновете са тихи, почти шепнещи, то след това камъкът започва да издава такива поразяващи звуци, които се чуват на километри от мястото.

Така изглеждат скалните късове, които у нас се наричат „Пеещите скали“

Познатите като Звънтящите камъни скални късове пък се срещат в щата Пенсилвания. В източната част на щата те са толкова много, че почти няма квадратен киломтър, в които да не се открива останало парченце от тях. А във Филаделфия е разположен тъй нареченият Пръстен на Дявола. Местност, в която скалите звънтят като камбани, стряскайки местните съз злокобния си глас.

Каква точно е загадката, скрита в гласовете на пеещите скали, никой досега не е успял да узнае. Ако наистина в тях са зазидани души на мъртъвци, то най-вероятно са обречени никога да не намерят покой, защото хиляди години никой не е успял да ги избави от оковите.

У нас съществуват резерват със същото наименование – „Пеещите скали”, разположен в Национален парк Централен Балкан. Дали там се крие същото мистериозно послание?

сподели бутон