Правилният избор на мъжки костюм

17
Добави коментар
borkiss
borkiss

Правилният избор на мъжки костюм

Много мъже си купуват костюм само за едно единствено събитие с приоритет да е възможно най-евтин. Някои от тях дори предпочитат да го вземат под наем. Това е една от най-големите грешки, които един, държащ на външният си вид мъж, може да направи. Защо?

Костюмът е може би най-важната и задължителна част от гардероба на стилните мъже. Всеки от тях знае, че трябва да има поне един качествен, класически костюм, по мярка, а за да е такъв, не трябва да пестите пари и време. Хубавите костюми струват скъпо, но това е инвестиция, която ще трябва да направите само няколко пъти в живота си и за която няма да съжалявате. Освен това, добрите костюми прилягат перфектно и са удобни, а това няма как да стане с взетите под наем. Всеки мъж има малко или много уникална конструкция на тялото и трябва да се съобрази с това. За да се ориентирате по-лесно в избора си на костюм, ние сме подбрали най-важните неща, които трябва да знаете.

Конструкция на костюма.
Шиенето на мъжки костюм е сравнително сложно, само един истински майстор, с достатъчно опит, може да свърши това перфектно. Костюмите се състоят от сако, жилетка (опция), панталон, риза и вратовръзка (опция). Сакото може да бъде с едноредно или двуредно закопчаване като това зависи от тялото на мъжа. Едноредното закопчаване е по-често срещано, защото е подходящо за почти всички фигури. Двуредното закопчаване стои добре на по-високи и слаби мъже.

Костюмът може да бъде шит по мярка или изработен серийно, по стандартни образци. Тези, правени по мярка прилягат идеално на фигурата, скиват недостатъците и подчертават предимствата. Те, разбира се, са и най-скъпите. Конфекцията е по-евтиният вариант, но въпреки, че дизайнерите вече работят с много видове кройки, съобразени с различни конструкции на мъжкото тяло, те не могат да се доближат до качеството, което предлага един костюм по мярка.

Платове.
Костюмът може да бъде изработен от всички възможни тъкани. Неговият ценови диапазон варира в съответствие на плата, от който е направен. Най-често използваната тъкан е вълна. За по-топло време се използва също и лен, други платове са кашмир, коприна и коприна смесена с вълна. Въпреки, че синтетичните материали са евтини, те не се препоръчват за направата на костюми.

Ако сте решили да си купите готов костюм, вместо шит по мярка, имайте предвид, че корекциите, които повечето магазини предлагат, не са препоръчителни, а понякога са и невъзможни, тъй като при промяна примерно на сакото, се загубват първоначалните пропорции на дрехата и тя няма да стои така добре, дори и коригирана. Такива корекции са приемливи единствено при промяна на дължината на ръкавите или панталона, както и при отпускане или свиване на талията, но само до няколко сантиметра. Ако талията трябва да се свие или отпусне с повече от 4 см., по-добре си купете панталон и сако в различни размери. Проблемът е, че повечето фирми не предлагат тази опция.

Ако имате дълги ръце и крака и къс торс, и си купите сако, според дължината на ръцете, то ще бъде прекалено дълго за тялото ви. Препоръчително е в такива случаи да си купите сако, което ви приляга на торса, а след това да удължите ръкавите си.

Както сами виждате, понякога конфекцията излиза по-скъпо от шиенето по поръчка, с всички поправки, които се правят в последствие. Дори и след тях, няма гаранция, че ще изглеждате добре – това е една от причините много от мъжете да смятат, че костюмите не са за тях. Затова ви препоръчваме, при покупката на костюм, да се ориентирате към шитите по мярка. Така ще си гарантирате качествена дреха, подходяща за всеки повод, с която ще изглеждате още по-елегантно и стилно.

Снимка: Richmart