Стивън Хокинг издаде нова книга

8
Добави коментар
milenastefo
milenastefo

Господ не е създал вселената, а Големият взрив е неибежно следствие от законите на физиката.

Това твърди световноизвестният британски астрофизик Стивън Хокинг в новата си книга.

В The Grand Design („Големият замисъл“), на която съавтор е американският физик Ленард Млодинов, Хокинг казва, че нова серия от теории прави ролята на създателя на вселената излишна.

В най-известната си книга – „Кратка история на времето“, той твърдеше, че законите на науката не отричат непременно ролята на Твореца в създаването на света.

Сега обаче ученият смята, че заради съществуването на закони като този на гравитацията е възможно вселената да възникне от нищото. Спонтанното възникване на нещата е причината за съществуването изобщо, пише Хокинг.

Не е необходим Господ, който да постави началото на всичко, смята той.

Стивън Хокинг, който е на 68 години, стана световно известен с книгата си „Кратка история на времето“. Той получи признание за работата си по черните дупки, космологията и квантовата гравитация.

От 1974 г. насам Хокинг се опитва да обедини двете фундаментални теории в съвременната физика – Общата теория на относителността на Айнщайн, която се занимава с мащабните феномени във вселената, и квантовата теория, занимаваща се със субатомните частици.

Хокинг, който има амиотрофична латерална склероза, е почти напълно парализиран и може да говори само с помощта на електронен речеви синтезатор.

Ученият е диагностициран с болестта на 21-годишна възраст. Въпреки че преди повече от четири десетилетия лекарите му предричат не повече от 3-4 години живот, той е вече на 68 и е сред най-известните учени в света.

Миналата година Хокинг се пенсионира от поста Лукасов професор по математика на Кеймбриджкия университет – пост, заеман навремето от Исак Нютон.