32. Клисурски манастир

69
Добави коментар
6o6anka
6o6anka

Клисурският манастир „Свети Свети Кирил и Методий“ е действащ мъжки православен манастир във Видинска епархия. Намира се в Северозападна България, Област Монтана, Община Вършец. В близост е до село Цветкова бара (между градовете Берковица и Вършец). Основан през 13 век. По време на османското робство многократно е разрушаван. Възстановен в края на 19 век.

Намира се на 85 км. от София и на 9 км. от Берковица. Има статут на отделно селище (с настоящ адрес). Храмовият му празник е на 11 май. Четвърти по големина в България. Разположен в подножието на северните склонове на връх Тодорини кукли в Западна Стара Планина.
От времето на Втората българска държава и царуването на Иван Асен II (1240 година) е основан манастир наречен Пустия. Манастирът е многократно опожаряван, разрушаван и наново съграждан от християнското население.

През възраждането е въстановен от Александър Дамянов (йеромонах Антим) от Берковица. През 1869 г. той построява магерницата, а след това параклиса „Свети Никола“ и Аязмото. От 1887 до 1890 е съградена и църквата „Св. равноапостоли Кирил и Методий“. Архимандрит Антим – ктитор и игумен на манастира умира през 1922 г. Друг виден дарител на манастира е Илия Стоянов.

Църквата и манастира са реставрирани през 1936-37 години, в който последен вид са се запазили до днес. Реставрацията е дело на самоковски майстори, които изработват и иконостаса. Стенописите зографисват Георги Желязков и Георги Богданов.

Клисурският манастир е разположен в живописна местност. Районът му е привлекателен център за почивка и разходка. Манастирът е духовен център, както и място за поклонение и общение на миряните.

От месец май 2007 година в манастира се заселват 6 монахини, българки от Вардарска Македония.

Вижте 100-те туристически обекта на Северозападна България на по-голяма карта

Източник wikipedia

Към останалите 99 забележителности