В света на най-впечатляващите пещери

100
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Използвани за подслон или като религиозни обекти от древните хора, днес пещерите ни изненадват с изключителна красота и абсолютно уникални характеристики. От ледниковите пещери, формирани от лед и вода, до варовиковите образувания на хиляди форми и размери, пещерите в света са наистина невероятни микрокосмоси. 

Ето някои от най-зашеметяващите снимки на пещери в света.

Басейна Хамилтън (Hamilton Pool)
Този невероятно естествен пещерен басейн в Тексас е създаден преди хиляди години в резултат на рухването на купола на подземна река. Сред най-забележителните черти на този красив басейн е 14 m (45 фута) водопад, падащ от горе. 
  

Пещерите Шкоцян (Skocjan) 
Словения е дом на впечатляващите Шкоцян пещери, представляващи един голям каньон скрит дълбоко под земята. Тази забележителна формация се счита за природен феномен от световно значение, което я поставя редом с Големия каньон, Големия бариерен риф или Галапагоските острови. 

Ледената пещера 
Южния край на Аржентина – Патагония е дом на удивителния Parque Nacional Los Glaciares, където се намират най-впечатляващите ледници в света. Сред едни от най-красивите ледени образувания са ледниковите пещери, които са били образувани от вода минаваща през или под ледника. Тези пещери могат да бъдат разглеждани и в Исландия, Аляска, Норвегия и Нова Зеландия. 

Пещерата Леман (Lehman) 
Деликатни редки образувания от варовик са направили тази пещера една от най-прекрасните подземни зали на земното кълбо. Намира се в района на националният парк Great Basin в Невада, САЩ и е била открита през 1885 г. от Авесалома Леман. 
 

Пещерата Бату 
Само на 13 км от Куала Лумпур, столицата на Малайзия, се намира пещерата Бату – изключителен комплекс от подземни зали и пещерни жилищни индуски храмове. Пещерите са формирани от варовик, който се смята, че е от 400 милиона години. Главната особеност на комплекса е 100 м отворен свод, наречен Катедралата. 

Пещера Уайтомо (Waitomo Glowworm) 
Малките същества обитаващи Уайтомо в Нова Зеландия са основния туристически магнит на комплекса. Тези уникални блестящи пещерни животни се наричат Arachnocampa luminosa и осветяват отгоре интериора на варовиковия комплекс, което го прави абсолютно извънредно място. 

Пещера Тръстиковата флейта (Reed Flute)  
Намираща се в Гуилин, град в Китай, пещерата Тръстиковата флейта е известна още и като Двореца на природните изкуства. Този панорамен комплекс от карстови пещери е пълен с невероятни сталактити, сталагмити и каменни образувания с различни форми и размери, които засилени от многоцветното осветление представляват единствен по рода си подземен свят.  

Пещера Ханг Сунг Сот (Hang Sung Sot)
Hang Sung Sot, или Пещерата на изненадите, е една от най-невероятните пещери в залива Ха Лонг във Виетнам. Двете зали, които формират тази невероятна пещера са украсени с хиляди грандиозни сталактити и сталагмити. Пещерата е била открита от французи през 1901 г.

Hobyto.com