CITES – КОНВЕНЦИЯ по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора

5
Добави коментар
stefch0
stefch0

Официален сайт на CITES: http://www.cites.org/

Създадена е през 1973 г. , известната като Вашингтонска конвенция по международната търговия със застрашените видове от дивата фауна и флора действа в България от 1991 г. В нея членуват над 170 страни.

CITES представлява международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях.

Непосредствено застрашените видове са включени в Приложение 1 на конвенцията. Сред тях са безопашатите маймуни, много грабливи птици, жерави, фазани и папагали. От растенията са отбелязани някои екзотични орхидеи, кактуси и насекомоядни. В Приложение 2 са други видове маймуни, котки, видри, грабливи птици и костенурки. От растенията присъстват всички орхидеи, кактуси, диворастящи циклами и кокичета.КОНВЕНЦИЯ по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора

Ратифицирана с Решение на Великото народно събрание от 12.12.1990 г. – ДВ, бр. 103 от 1990 г. В сила за Република България от 16.04.1991 г. Обн., ДВ, бр. 6 от 21.01.1992 г.

Договарящите страни, признавайки, че дивата фауна и флора в техните многообразни и красиви форми са незаменима част от естествените системи на Земята, която следва да се запази за сегашните и бъдещите поколения, осъзнавайки нарастващата стойност на дивата фауна и флора от естетична, културна, рекреационна и икономическа гледна точка, признавайки, че народите и държавите са и следва да са най-добрите пазители на собствената си дива фауна и флора, признавайки в допълнение, че международното сътрудничество е съществено за опазването на определени видове дива фауна и флора от прекомерна експлоатация чрез международна търговия, убедени в необходимостта от спешни подходящи мерки в тази насока,се договориха за следното:

Член IДефиницииЗа целите на тази конвенция, освен ако контекстът не изисква друго:а) изразът „видове“ означава всеки вид, подвид или географски обособени популации от същите;б) изразът „екземпляр“ означава:I) всяко животно или растение, независимо дали е живо или мъртво;II) ако се отнася за животно: за видовете, включени в Приложения I и II – всяка лесно разпознаваема част или производна от тях, а за видовете, включени в Приложение III – всяка лесно разпознаваема част или производна от тях, споменати по отношение на вида в Приложение III;III) ако се отнася за растение: за видовете, включени в Приложение I – всяка лесно разпознаваема част или производна от тях, а за видовете, включени в Приложения II и III – всяка лесно разпознаваема част или производна от тях, споменати по отношение на вида в Приложения II и III;в) изразът „търговия“ означава износ, реекспорт, внос и въвеждане от море;г) изразът „реекспорт“ означава износ на всеки екземпляр, който преди това е бил внесен;д) изразът „въвеждане от море“ означава внасяне в държава на екземпляри от всякакви видове, уловени в морска среда, която не попада под юрисдикцията на нито една държава;е) изразът „научно ведомство“ означава национално научно ведомство, определено в съответствие с чл. IХ;ж) изразът „ръководно ведомство“ означава национално ръководно ведомство в съответствие с чл. IХ;з) изразът „страна“ означава държава, за която тази конвенция е влязла в сила.Член IIОсновни принципи1. Приложение I включва всички застрашени от изчезване видове, които са или биха могли да станат обект на търговия. Търговията с екземпляри от тези видове трябва да бъде обект на особено строго регламентиране с цел да не се поставя в по-нататъшна опасност оцеляването им и трябва да бъде разрешавана само при изключителни обстоятелства.2. Приложение II включва:а) всички видове, които, макар в момента да не са непременно застрашени от изчезване, биха могли да станат такива, освен ако търговията с екземпляри от такива видове не е обект на строго регламентиране с цел да се избегне използване, което е несъвместимо с оцеляването им; иб) някои видове, които трябва да станат обект на регламентиране, за да стане ефективен контролът върху търговията с екземпляри от видове, споменати в Приложение II в изпълнение на буква „а“.3. Приложение III включва всички видове, които дадена страна в рамките на своята юрисдикция е определила, че са обект на регламентиране, с цел да се предотврати или ограничи тяхното използване, както и че са нуждаещи се от сътрудничеството на други страни при контрола на търговията.4. Страните не разрешават търговията с екземпляри от видовете, включени в Приложения I, II и III, освен в съответствие с разпоредбите на тази конвенция.