Интересни факти за пумите

69
Добави коментар
Segmadis
Segmadis

33 Flares

33 Flares

×

Едни от най – обаятелните големи котки тези животни са може би едни от най – известните представители на своя вид.

Снимка: тук

Дали заради малко по – различните им изражения или заради по – различните им очи или може би, защото са много харизматични на външен вид, но тези животни наистина са способни да пленят всеки. Днес ще разберем малко интересни факти за тях самите.

Снимка: тук

1. Пумата или планинският лъв или планинската котка или пантерата в зависимост от региона, който населява държи рекордът на Гинес за животно с най – много имена. Само в английският език за това животно са известни над 40 различни имена.

Снимка: тук

2. Голяма самотна котка, това животно държи рекорда за най – обширна територия в западното полукълбо като има случаи в които територията и е стигала от северните части на Канада, чак до Андите в Южна Америка.

Снимка: тук

3. Основните хранителни източници на тази котка включват всичко от елени, диви овце и кози, до домашни животни като добитък. Също така ловуват видове малки колкото насекомо дори.

Снимка: тук

4. Въздрастните достигат до 60-70 сантиметра височина в рамената и дължина до 2 метра и 75 сантиметра от носа до опашката. Типично мъжките тежат от 53 до 90 килограма, а женските между 29 и 64.

Снимка: тук

5. Размерът на пумата е по – малък около екваторът и по – голям по – близо до полюсите.

Снимка: тук

6. Само женските са свързвани с отглеждането на малките, като средно на всеки две години те се сдобиват с по едно.

Снимка: тук

7. Въпреки огромните територии, които населяват тези котки съвсем не са алфа хищникът във тях. На север те се срещат директно с мечките гризли и вълците, по – на юг във Флорида те делят териториите си със алигатори, а още по – на юг те се срещат директно с една по – голяма котка, Ягуарът.

Снимка: тук

8. Kaто почти всички големи котки пумите също са самотници, само майките и малките живеят в групи с цел по – лесното изхранване и защитаване от други хищници. Те са много потайни и са най – активни около залез и изгрев.

Снимка: тук

9. Пумите имат наистина огромни крака, които са приспособени за много добро скачане. В особенни ситуации една пума може да скочи до 5.4 метра на височина, а се смята че в хоризонтален скок те могат да скочат от 6 до 12 метра.

Снимка: тук

10. Moгат да развият скорост от 55 до 72 километра в  час, но въпреки това тези животни са адаптирани най – добре за кратки, но изключително бързи спринтове, отколкото за дълги маратони.

Neshtoto.com