Екзотичните плодове

59
Добави коментар
antrax
antrax

   По света има голямо разнообразие на плодове и зеленчуци. За някои от тях дори не знаем, че съществуват, а тези, които сме опитвали са разпространени из целия свят. Предлагаме ви някои екзотични плода, които едва ли ще намерите в България, но пък защо да не знаете за съществуването им.

Драконов плод
Питаята е плод на няколко вида кактуси, най-вече от вида Hylocereus. Тези плодове са известни като драконово. Произлиза от Мексико, Централна и Южна Америка. Този вид кактуси цъфтят само през нощта с големи, бели ароматни цветове, наричани „Кралица на нощта“. Сладките плодове са основно три вида – червена питая (червена кора и бяла месеста част), питая Коста Рика (червена кора и червена месеста част) и жълта питая (жълта кора и жълта месеста част). Може да тежи 150-600 грама до 1 кг. Яде се само вътрешната част, която е много мека. Понякога се оприличава на киви, поради наличието на черни хрупкави семена. Месото, което се яде сурово, е леко сладко и с ниско съдържание на калории. Плодът се преобразува в сок или вино, или се използва за ароматизиране на други напитки. Цветовете могат да се ядат или да се прави чай от тях. 

Кивано 
Рогатия пъпеш (Cucumis metuliferus), известен още като Африканска рогата краставица или кивано, е увивно растение от семейството на краставицата и пъпеша произлизащо от Африка. Днес той се отглежда и в Калифорния, Чили, Австралия и Нова Зеландия. Плодът на това растение се използва както за пряка консумация, така и за украса. 

Звезден плод
Известен още под името карамбол, това е тропически плод, който набира популярност в Съединените щати. Произлиза от Индия, Шри Ланка и Индонезия, но е известен в цяла Азия и по света се отглежда в тропическите райони. Напречния разрез прилича на петолъчка и от там идва и наименованието му. Най-вкусен е узрял – когато има жълт цвят със зелен оттенък. Целият плод е ядлив – включително кората. На вкус е определян като смес от папая, портокал и грейпфрут – сладък с кисела жилка. 

Рамбутан
 Това е най-странно изглеждащия плод някога. Рамбутан на малайски, индонезийски и филипински буквално означава космат, и това идва от „косата“, която покрива този плод. Родината му е Азия и там е високо ценен ресурс поради високото съдържание на витамин С в него. Узрелият рамбутан е с червена до тъмно-червена кора и “коса”, но най-сладък е, когато косата е започнала да изсъхва. 

Ackee
Ackee е национален плод в Ямайка. Внесен е там от Западна Африка (вероятно от кораб, превозващ роби) преди 1778 г. Оттогава той се използва като основна характеристика на различни Карибски ястия, а също така е отглеждан в тропическите и субтропическите райони навсякъде по света. Плодът не се консумира изцяло. Само вътрешната, месеста жълта част е ядлива.  Преди готвене трябва да бъде почистена, измита и след това сварена за около 30 минути, като водата се изхвърля. Суровите плодове съдържат мощен алкалоиден токсини, което може да доведе до повръщане, припадъци. 

Мангостан 
Мангостанът се счита за един от най-изисканите и благородни тропически плодове и е известен още като „кралицата на тайландските плодове“. Отглежда се на сравнително ограничена площ най-вече в Тайланд, Филипините, Индонезия и Малайзия. Размерите му достигат диаметър 6 – 9 см и тегло от 80 до 200 грама.  Месестата част е подобна на мандарина, но по-фина, не така сочна и по-мека. 

Ръката на Буда 
Това е странно изглеждащ цитрусов плод със зелен или жълт цвят. Плодът е с дебели кори и само малко количество кисела плът (ако има такива). Ръката на Буда и други членове на семейството Citron са отлични за техните ароматни цитрусови масла, използвани в парфюмите и понякога отглеждани в домове като естествен ароматизатор. 
 
Achiote
Можете да намерите това растение във всеки селски дом в Амазонка. Achiote е храст или малко дърво от тропическите области на Северна и Южна Америка. Той се отглежда там и в Югоизточна Азия, където е въведен от испанците през 17-ти век. 
 
Hobyto.com