Практични идеи за красива декорация на двора – втора част

60
Добави коментар
lucynda
lucynda

14.09.2010 г.

Почерпете идеи за декорацията на двора или градината от прекрасните съвети на известния канадски дизайнер Брайън Минтър.

Част първа

Омекотете контрастните линии  

Използвайте декоративни треви, за да омекотите и да замаскирате контрастните линии на бордюрите и останалите елементи, които не желаете да изпъкват в градината. Почти всички декоративни треви ще свържат прекрасна работа, а в същото време те ще изглеждат великолепно.

Използвайте силата на перспективата  

Брайън създава илюзия за огромна шир като стеснява пространството, така че то да е най-тясно в най-далечния край на тази градина. „Там градината е с 2,5 метра по-тясна в сравнение с близката страна, където тя е с широчина 6 метра“, посочва Брайън Минтър. В резултат на това пространството изглежда 1,5 пъти по-голямо от реалната му площ.

Използвайте богати и наситени цветове  

Градината Ви само ще спечели от добавянето на растения с тъмна пурпурна зеленина, която дори чернее. „Много тъмната зеленина създава магически комбинации в съчетание със зеления цвят“, споделя той. „Само погледнете тези бегонии с тъмни листа и очарователните гергини“.

Семпла елегантност  

Създайте интерес като поставите едно-единствено великолепно растение в ефектна саксия. Брайън прави това с помощта на Седум (известен още като тлъстига), който е засаден в 90-сантиметрова глинена саксия със състарен вид. „Елегантността тук е в семплия дизайн“, казва той. „Хората обикновено се опитват да създадат прекалено сложни композиции с растенията в саксии“. Брайън обича това златисто слънцелюбиво растение с дебели стебла и листа заради издръжливостта му на топлина и суша. А голямата тъмна саксия подчертава текстурата на растението, което се променя от бледозелено през пролетта в златистожълто през лятото и наситено оранжево до кафеникаво през есента.

Решение за склона  

Понякога най-лесното решение е най-доброто. Преди 30 години Брайън решава да засади латинки на слънчевата част в градината, която се намира на склона на невисок хълм. Тогава това се е оказало удачно решение и от този момент той го прави непрекъснато. „Латинките напомнят на хората за градините на техните баби и дядовци. Те са деликатни и имат старомодно очарование“, споделя той. „А в допълнение на това те нямат особени претенции към качеството на почвата“.

Освежете сенчестите кътчета  

Добавете светлина с растения, които сияят като ярки звезди. Брайън внася светлина до тези папрати, като добавя невзискателната, но изключително красива бяла хоста. Нейните големи листа с бели очертания са като лъчи светлина в гората и създават силен декоративен ефект.

Изберете самозасаждащи се едногодишни растения  

Маковете и дантелените папрати се съчетават великолепно на слънчевите местенца по горските поляни. В градината на Брайън маковете се самозасаждат – Вие можете да постигнете същия натурален ефект с други едногодишни растения. Урокът на Брайън е: „Оставете природата да се погрижи за аранжирането“.

Добавете ароматни цветя  

Ако освен цветове, търсите и аромати, оранжевият невен и пурпурният хелиотроп с ухание на ванилия могат да послужат като двойно решение за удоволствие на сетивата.