Тест №11 – Български език 6 клас

8
Добави коментар
eemmito
eemmito

3. Според текста Васил Левски е посветил живота си на: а. на лични цели б. на  Бог в. на вярата си в бъдещето г. на своя народ

4. Кое твърдение е вярно според текста: а. Левски  приема утехата на религията пред смъртта. б. Левски вярва в задгробния живот. в. Като единствен свой съдник Апостола приема бъдещите потомци. г. Левски вярва в църковните канони.

5. Текстът може да бъде продължен с изречението: а. Левски създава комитети в цялата страна. б. И това потомство го оцени като най-великия българин. в. Апостола се посвещава на една благородна цел. г. Многобройни са паметниците на Левски в България.   6. В коя дума е допусната правописна грешка: а. подтиквам б. подтискам в. подправям г. подмятам

7. В коя дума е допусната правописна грешка: а. двукрак б. двубой в. двуяк г. двусмислен

8. В коя дума не е допусната правописна грешка: а. Райна Княгиня б. Стара загора в. кумчо Вълчо г. крали Марко

9. В кой от редовете е допусната пунктуационна грешка: а. Искам да науча кой е шампионът. б. Дали той е предателят, или просто е набеден за такъв. в. Искам да мога да работя с тази машина. г. От сърце желая да пея да скачам и да се радвам.

10. В кой от редовете е допусната пунктуационна грешка: а. Тя, тичайки бързо се препъна и падна в голямата локва б. Да дойда ли с теб, или да почета тази вечер в. Ти, разбира се, пак не си научил новината! г. Той обаче не искаше да си преговори уроците и се правеше на болен.

11. В кой от редовете е допусната пунктуационна грешка: а. Разбира се, той никога не мислеше за другите хора. б. Той, разбира се, никога не мислеше за другите хора. в. Всъщност никой не се съобразяваше с неговото мнение. г. Никой, всъщност, не се съобразяваше с неговото мнение.

12. В кой ред има обособена част: а. Падащата ябълка беше уловена от сръчното момче. б. Ябълката, която падаше, беше уловена от сръчното момче. в. Ябълката, падаща от дървото, беше уловена от сръчното момче. г. Ябълката падаше от дървото, но сръчното момче успя да я улови.

13. Извадете причастията от изречението: „Падащата ябълка беше уловена от сръчното момче.” и запишете вида им:

–––––––––––––- –––––––––––––-

14. С кой израз ще замените подчертания израз в изречението: „Пишейки бързо, тя допусна много правописни грешки.” , за да се запази смисълът му: а. защото пишеше бързо б. като пишеше бързо в. тъй като пишеше бързо г. когато пишеше бързо

15. Редактирайте двусмислицата в изречението: „ Детето се спусна към любимото си куче, лаейки весело.” 

––––––––––––––