Игри с коли :: Кои са най-популярните игри с коли

3
Добави коментар
akraichev
akraichev

Кои са най-популярните игри с коли

Само преди двадесет години много хора в България не бяха чували за Интернет, компютрите и видео игрите. Първо се появиха Nintendo и SEGA, които бяха като извънземна технология за времето си, а сега, само едно десетилетие по-късно почти всяко дете знае какво е X-Box или пък PS, PS2, PS3 както и портативната гейм конзола PSP. С появата на тези технологични новости за времето си, започна и ерата на видео игрите. Много от популярните днес заглавия, тогава бяха просто в зародиш и никой не можеше да предположи докъде ще стигнат.

Един от най-големите жанрове във видео игрите са именно игрите с коли или т.нар. рейсинг симулатори или ралита. Има много и най-различни поджанрове, които включват игри с камьони, мотори, ежедневни коли, спортни коли, булиди, футуристични коли и т.н. Интересното при този жанр от видео игрите е, че интереса към тях далеч не е свързан с възрастта на играча, големи и малки прекарват часове пред монитора или телевизора, играйеки любимото си заглавие в захлас. При все това обаче, различните типове игри с коли имат преобладаващи фенове в различни възрастови групи.

Една поредица от игири с коли, която издържа на теста на времето и капризността на потребителите е „Need for Speed”, създадена от Electronic Arts. Първата игра от поредицата излезе на бял свят през вече далечната 1998 година, като тя положи началото на нова ера в рали симулаторите. От тогава до ден днешен поредицата продължава да събира фенове от всички възрасти по цял свят и да се радва на същия успех, както преди 12 години. Всички игри от тази поредица имат две общи неща, които явно са ключът към сърцето на играча – предлагат невероятна тръпка от почти реалното шофиране на скъпи и бързи коли и възможността за игра без реални опоненти, или т.нар. “Single Player”, в който се състезавате срещу компютърно генерирани такива.

Когато играете сам, срещу компютърни опоненти, вие печелите орпеделени награди за всяко спечелено състезание – това може да бъдат нови коли, нови писти, нови части за вашата кола или пък специални бонуси, които ви правят още по-бързи и трудни за надвиване. По този начин с напредването на играта, тя предлага по-добър и интригуващ геймплей и задържа играча с часове, карайки го да играе все повече и повече за да събере колкото е възможно повече от тези награди. Нищо чудно, че тази поредица все още събира почитатели от цял свят.

Друга таква поредица е „Colin McRae Rally”. В играта вие сте пилот от WRC, който се състезава на няколко континент в различни държави, като крайната цел е след края на сезона вие да сте на чело в таблицата и да станете шампион. Уникалното в тази игра е, че когато излезе, тя предложи изцяло нова концепция, в която играча трябваше да съобразява карането си и да внимава за поверения автомобил през целият сезон. След всяко състезание има меню, в което се поправят повредите причинени от катастрофи или несъобразително каране. В първите две части от играта, колкото и реална да е тя правеше впечатление, че знаците и други обекти по пътя са в пъти по-здрави от автомобила, което оставяше леко разочарование. Явно обаче разработчиците са си взели поука и в последните две части на играта – които са и с променени имена, съответно „Dirt” 1 и 2,  знаците от „Стомана” – Перник, са заменени с обикновени такива, които не оставят колата на място при сблъсък.

Като говорим за различни възрасти, една от най-интересните и големи поредици от игри с коли за деца е „Mario Cart”. Една от малкото игри, предназначени за тази възрастова група, която се зъдржа на пазара. Много от вече порасналите геймъри помнят безбройните часове прекарани в игра на оригиналните поредици „Mario Bros”, a „Mario Kart” продължава да разпространява славата на тези герои. В играта са заложени някой от най-старите видеве геймплей като обиране на монети карайки картинг коли и заобикаляйки безбройните препятсвия по пистата.

Независмо от това какви игри обичате да играете, със сигурност и вие имате любима игра с коли, която ви помага в скучните дни за повдигане на настроението и убиване на няколкото свободни часа през уикенда. А сега, давайте газ до ламарината и да поиграем!