Как да изберем спално бельо?- спално бельо,завивки,възглавници,шалтета,кувертюри

3
Добави коментар
bubamara
bubamara

Как да изберем спално бельо?

Колкото и внимателно да сме си избирали мебелите и декоративните елементи в спалнята, след известно време ни се приисква нещо ново. Точно спалнята е мястото, в което от време на време е просто необходима промяна, а това ще повдигне и настроението ни. Но да се прави всеки път ремонт или преместване на мебелите е невъзможно под влияние на моментния импулс. Да се създаде желаният образ в спалнята може и без радикални методи, понякога е достатъчно само като се постави нов спален комплект, и стаята изглежда съвършено по различен начин.

Трудно е да се повярва, че преди много години, като спално бельо са служили … сламата, тревата, животинските кожи и вълна. Чаршафи от плат са се появили през ХVІ век – през епохата на Ренесанса – в Италия. Именно тогава в богатите домове е станало прието да се застила ложето с платове – чаршафи, при това с изключително бял цвят украсени с изискани дантели и бродерия. По късно през епохите на стила барок и рококо, са се появили доста по-смели орнаменти, а знаменитата мадам Помпадур е въвела модата на използване на скъпа китайска коприна. С развитието на отрасъла спалното бельо е било тъкано от памук и лен. Забележително е, че много векове постелните атрибути (чаршафи)са били привилегия само за богати хора. Само в края на ХVІІІ век са станали достъпни за средната класа, а широко приложение са получили само след Втората световна война.

Фабричното производство значително е разширило възможностите на продукцията: вместо скъпите платове са започнали да използват по-евтини, а цветовата палитра на спалните комплекти в наше време се ограничава само от човешкото въображение.

 

Правилата на избора:

Отдавна са отминали времената, в които чаршафите са изпълнявали само своето функционално предназначение. Днешните технологии позволяват създаването спално бельо, което е истински шедьовър за спалнята, което се съчетава с основната линия на оформяне на интериора, става негово хармонично продължение. Но специалистите напомнят, че към избора на спален комплект трябва да се отнесем много сериозно, за де не се чудим по-късно как да го сменим в магазина.

Първото, което трябва да се знае, че преди покупката на нов комплект спално бельо е – точен размер на матрака, одеялото и възглавниците. Даже привичните стандартни размери могат да се различават един от друг. Затова ще трябва да се въоръжим със сантиметър.

След като опредем размерите, трябва внимателно да се изучат детайлите на комплекта, които се явяват критерий за качество. Добрите чаршафи са приятни на допир, въздухо пропускливи, хидроскопични и здрави. Не трябва да се забравя за качеството на шевовете. Ако при обръщането на бельото от опаковата страна забележите необработени краища, е по-добре да се откажете от покупката, шевовете може да не издържат няколко изпирания. Конецът трябва да съответства на цвета на бельото. Не маловажно е да се разпита продавача консултант за особеностите на дадената материя, съществуват много тъкани, които могат да се унищожат с неправилни грижи.

Още един признак за качество се явява плътността на плата, колкото нишките са по-разредени, толкова по-кратък ще е живота на чаршафите.

При купуването на спално бельо е трудно да се определи, няма ли да избледнеят шарките. За по-сигурно то трябва да се пере в съответствие с посочената температура. А истинското скъпо, марково бельо не се произвежда във вулгарни и безвкусни разцветки, то е изпълнено с вкус и изтънченост.

Естествено, най-основният критерий при избора на комплект чаршафи е плата. Той има дълъг и продължителен контакт с кожата, затова трябва да е приятен на допир, хигиеничен и по възможност екологично чист: да не предизвиква алергични реакции, особено ако става въпрос за детски чаршафи.

Асортимента а предлаганите днес платове за спално бельо, но според потребителските предпочитания се свежда към няколко основни позиции.

Например, много популярен е памучния сатен, който се състои от 50% вискоза, 40% памук, 10% полиестер. Вискозата притежава много неоспорими предимства: тя е естествена, гладка и почти не се мачка. Памукът също се отнася към групата на естествените материали, освен това, той е идеален компонент от качественото спално бельо – платът, произведен с памучна основа е мек и топъл. Минималното количество от изкуствения полиестер е необходим за повишаване на експлоатационните качества на бельото. Благодарение на този синтез се получава дълговечен плат, който дава широка реализация на дизайнерските замисли. Освен всички тези достойнства средната цена на сатенените комплекти е сравнително достъпна.

В производството на спално бельо много често се използва 100% памук, от който се изготвят различни платове, които се различават по своята материя, степента на износливост и дълговечност. Платовете от тази група притежават много достойнства: добра въздухонепроницаемост, антиалергенност, с такива чаршафи не е горещо през лятото и не е студено през зимата. Цената на памучните комплекти зависи от страната-производител.

Жакарда се отнася към групата на луксозните платове. На външен вид има изразен тъкан релефен вид, а оригиналната материя се достига с използване на сложно плетене на нишките. Уникалната технология на производството на този плат позволява създаването на много точни и многоцветни рисунки, което прави жакардовите комплекти ексклузивни и благородни.

Още един представител на луксозното бельо е естествената коприна. Освен естетическите и текстилни характеристики това бельо притежава и други не по-малко важни достойнства: здраво е, отлично попива и изпарява влагата, тялото се чувства комфортно, коприната е прекрасен терморегулатор. А незабравимите физически усещания, които подарява са гаранция за психологически комфорт, а значи добро самочувствие и настроение.

Пикираните модели биха били най-подходящи за заети домакини, които нямат много време или просто не обичат да гладят. Те практически не се мачкат и винаги леглото изглежда спретнато. За тези, които обичат домашните грижи могат да си изберат спално бельо от тъкани, които изискват повече грижи.

Още няколко съвета:

Много съвременни модели спално бельо са двустранни, като ги преобърнем на другата страна – получаваме още един модел.

През зимата са за предпочитане чаршафи от по-плътни материи, а през лятото от по-леки.

Луксозните спални комплекти се продават винаги в красиви опаковки, и са идеален подарък. 

Приятно пазаруване с Bubamara-bg