Депресия: Депресия след развод – как да се справим?

6
Добави коментар
hestia
hestia

Разводът често се съпътства от депресия 
Когато в семейните отношения настъпи срив и се стигне до развод, появата на тъга и депресия е нещо нормално. Чувството на безвъзвратна загуба, дори и на нещо, от което сме искали да се освободим, е сравнима със загубата на любим човек. В общи линии това е смъртта на брака, а това може да бъде наистина тежък етап от живота ви. В момента на развода може би се чувствате така сякаш никога повече няма да обичате, по начина, по който сте обичали преди и изпадате в състояние на депресия.

Чувствата, които може да изпитате

Болката ви е истинска и в момента, в който започнете да се възстановявате от развода може да изпитате някое или всички от следните чувства и емоции.

– безсъние или по-голяма сънливост

– преяждане или пълна липса на апетит

– замайване

– необичайни болки и оплаквания

– прекомерна употреба на алкохол и медикаменти

– трудности в концентрацията

– постоянни негативни мисли

– раздразнителност и гняв

– безпокойство и напрегнатост

– чувство на вина и малоценност

– песимизъм или безразличие

– липса на интерес към дейности, които са били любими

– повтарящи се мисли за смърт

– мисли за самоубийство

Не е срамно да потърсите помощ

Всички тези симптоми са признак на начална форма на депресия и колкото по-рано потърсите помощ, толкова по-лесно ще се справите със ситуацията. Ако забелязвате поне 4 от изброените симптоми за по-дълъг период от време консултацията със специалист е наложителна. Това може да се дължи на скрита депресия. Когато ни сполети загуба на близък човек, търсим помощ, но когато става въпрос за развод, смятаме, че това не е необходимо.

За известно време състоянието на депресия след развода ще оцвети всичко в живота ви в черни краски. Как можете да се справите с това състояние?

Научете се да бъдете благодарни

Въпреки сериозните промени, които е внесъл разводът в живота ви, все още има много неща, за които да се радвате и усмихвате. Научете се да се радвате на малките неща като песента на птичките, чудесния аромат на първата чаша кафе сутрин и ангелските личица на децата ви, когато спят или казват „мамо” или „тате”. Опитвайки се да преоткриете важните и значителни неща в живота си, ще преодолеете по-лесно депресията след развода.

Използвайте ароматерапия

Ароматерапията е доказано ефективна при леки и по-тежки форми на депресия. Можете да се възползвате от благоуханните масла и да се отпуснете в гореща вана, оставяйки всички грижи и тревоги пред вратата. Можете да опитате с розово масло или лавандула.

Правете любимите си неща

Обичате шоколад, обичате да четете, да се разхождате или да свирите на пиано. Правете всичко, което ви радва, за да се преборите с неприятната депресия. Направете си любимата торта, без да се чувствате виновни, че ще навредите на диетата си.

Изберете да сте щастливи

За да се отърсите от неприятните емоции, трябва постоянно да заявявате на себе си, че ще бъдете отново щастливи. Това е един сигурен начин да изгоните тягостните чувства, които са ви налегнали.

Погледнете отвъд болката си

Позволете си да не мислите за болката си, оставете я да „си почине” от вас и вие от нея. Вашата депресия ще бъде безсилна тогава, когато вие й позволите да си отиде. Опитайте се да направите деня на някой друг по-добър, защото човек, който носи светлина на другите, никога не остава на тъмно.