Високо кръвно. Причини и симптоми за високо кръвно налягане

2
Добави коментар
stdio
stdio

В днешно време, изпълнено с много стресови ситуации много хора страдат от високо кръвно налягане, а оттам често се стига и до хипертония, което на прост език означава хронично високо кръвно. И както може би се досещате се налага постоянно да пият лекарства, за да се нормализират нивата на кръвното и да не се стига до опасни състояния. Но все пак лекарствата малко или много притежават странични ефекти, които често повлияват на друг орган или причиняват друго заболяване. Може ли да смъкнем високото кръвно налягане без да се налага да се тъпчем с лекарства? Оказва се, че това е възможно. Ето три изпитани начина, които ще ви помогнат в борбата с високото кръвно и няма да ви допуснат да пиете лекарства.

1. На първо място направете всичко възможно да се прибирате у дома по-рано от обикновено. Според последни медицински проучвания хората с работна седмица от повече от 41 часа, вдигат кръвно с около 15% по-високо от останалите. При работна седмица от 51 часа и нагоре предизвикват високо кръвна налягане с около 17%. По правило един дълъг работен ден не дава никаква възможност на човек да се движи, както и да се храни правилно.

2. След това идва и физическата активност, постарайте се да правите кратки разходки на въздух. Например една 40-минутна разходка на ден понижава високото кръвно с 5%. Но може да постигнете същият резултат, ако правите повече, но по-кратки разходки на ден. Според направените наблюдения от медицински екипи са показали, че повечето, но по-кратки разходки дават по-голяма възможност на кръвоносните съдове да почиват по-често и така да запазят своята здравина и еластичност.

3. Не на последно място, внимавайте с какво се храните. Ако например добавите към дневното си меню повече продукти, съдържащи фибри, без значение дали са разтворими или не, високото кръвно ще спадне с 3 до 7 единици. Естествено добри източници на фибри са, както пълнозърнестите храни, като например хляба и кафявия ориз, но пък в плодовете и зеленчуците също може да ги намерите, и са далеч по щадящи към стомаха и организма ви. Това важи особено в пълна сила за крушите, в които може да намерите и двата вида фибри плюс елемента калий – основен химичен елемент в борбата с високо кръвно налягане.