ДОБРЕ ДОШЛИ В МАЙМУНАРНИКА

96
Добави коментар
kingpin
kingpin

Не знам каква е била българската журналистика преди, знам каква е сега – отчитане на дейност. Журналистиката е нещо, в което никой нормален човек не вярва, нито обръща сериозно внимание. Може би тъкмо заради това, карайки по допирателната, тя се превърна в съвсем изроден рекламен продукт – било на определена групировка, или на опростения вкус на нейния издател. Медиите дъвчат едни и същи теми, благодарение на силно неподготвени кадри или приета вътрешна политика. Репортер е титла, която се дарява с бюро и компютър. Реално няма новини и няма разследвания. Няма позиции. Каквото изтече от агенциите се „накъдря“ или най-елементарно се взима от колега. Копи-пейст сайтове процъфтяват. Липсват достоверни източници, не се проверяват, а няма и защо – кой би си направил труда да ги гледа. Важното е, че Джони Деп бе в Бургас, Слави умира от години, а Алексей Петров е мантра за благополучие и евентуално продажби. Продажби е силно преувеличен аргумент, отчитайки липсата на интерес от целокупния български народ.

Над цялата таз гмеж, не изпъква и Веселин Стаменов. Самообявилият се за писател и журналист индивид, понастоящем криви мебелите в редакцията на „престижния“ вестник „Папарак“. Прегърнал смело стила на вулгарния булеварден роман, с лек писък на скандал и лош дъх на модерен цинизъм, който уж се харчи.

Едва ли бихме му обърнали внимание, ако вулгарният стил на Стаменов, не се оказа, колкото и да е изненадващо, по-малко вулгарен от промоциите на неговото „творчество“ в интернет. А и те едва ли спират само до там.

Броени часове след като „ФорумЪт“ публикува интервю с Тодор Деянов, бащата на изчезналия Съвестин (http://www.forumat-bg.com/obshtestvo/819-todor-deyanov-skoro-shte-mina-kam-plan-b), тази твар Стаменов, реши да използва повода, за да си направи самореклама . Бърза проверка в мрежата показа, че интервюто е препечатано от сайт, чиито създатели не смятат за нужно да спазват елементарна етика – не само, че откраднали нагло текста, без да посочват първоизточник и автор, не само, че пренаписали заглавието с правописни грешки, но и вмъкнали няколко пасажа, които Тодор Деянов НИКОГА НЕ Е ИЗРИЧАЛ пред нашия репортер. Вмъкнатите изречения всъщност рекламират в прав текст книгата на Стаменов, която дори още не се е появила на пазара и която претендира, че ще каже нещо ново по темата с изчезналите деца. Даже си има свещичка на корицата, с която показва „съпричасност“ – само за 3.99 лв.

А ето как с чужда пита се прави помен:

 

 

Това е откъс от интервюто с Тодор Деянов, а подчертаният текст е удобно и твърде смело изфантазиран с нагла рекламна цел от пиратската електронна медия.

Естествено „ФорумЪт“ потърси Тодор Деянов за коментар. Зададохме му два простички въпроса – познава ли автора на въпросната книга и препоръчвал ли я е някога на премиера. Тодор обясни, че името на Стаменов не му говори нищо. И още: „ Не съм чел книгата, не познавам съдържанието й, как мога да я препоръчам? От вас научавам, че ще излиза такава книга на пазара. Освен това никога не съм предоставял материали по случая със Съвестин на въпросния човек, за да напише такава книга. Вероятно може да е използвал материали от интернет, но на мен неговото име не ми говори нищо. И как мога навсякъде да титулувам премиера като Разбойко, а изведнъж ще започна да му препоръчвам книги? Аз съм само с дрехите, които сега са на гърба ми и събирам стотинки, за да продължавам да водя делата срещу държавата, за разлика от много хора, които използват името на Съвестин.“

Сайтът, който рекламира в момента Стаменов като поредния будител със съвест, не е един. Няколко са се разположили удобно в безплатното блогово пространство на Гугъл – ако имате желание можете да видите как ПОДЗЕМНО са навързани като тунелчета на червей, проследявайки препратките им един към друг. Просто потърсете – подземна медия и на повърхността ще изплува… това, което изплува всяка година по китните плажове на родното ни Черноморие, шашкайки поредния турист.

В „подземието“ може да намерите доста „творчески“ материал, където гният не един и два героя. Включително и едно „интервю“ с уважавания ни колега Иво Инджев, който обаче бе меко казано сащисан, научавайки от „ФорумЪт“, че изобщо го е давал. „Преди месеци имах телефонно обаждане от някакъв човек, проведохме кратък несъществен разговор, но нито съм давал интервю за в. „Папарак“, нито познавам лице на име Веселин Стаменов и за пръв път чувам за „Подземна медия“, категоричен бе г-н Инджев.

Междувременно Стаменов продължава да развива рекламна дейност като партизанин с позивни. Къде във Фейсбук на личната си страница и група, къде с асистенция на приятел. Първа награда за асистенция получава Десислава Монева и не е туй що намираш под вола (както твърди Стаменов в последното си интервю пред нея, визирайки „ташаци“), а това, на което се крепят. Чак следващ по отдаденост можем да сложим сайтът на „Днес и утре“ – съжалявам, за вас утешителна награда с по-задно изложение.

 

Призовавам всички колеги да не подминават подобни изцепки с лека ръка. Те все повече обезценяват техния труд, оставяйки ги с все по-малобройна аудитория. Защитете професията си. Сезирайте съд и прокуратура. Не си трайте. Ако нямате топки, то поне имате език.