Кюстендил чества 50 години художествена гимнастика в града

1
Добави коментар
sportal_bg
sportal_bg

С пищна церемония спортен клуб по художествена гимнастика Велбъжд отбеляза 50 години от създаването си. На тържеството със специални статуетки президентът на клуба Блага Шишкова отличи треньори и спортисти, които са допринесли за развитието на художествената гимнастика. Събитието уважиха президентът на БФХГ Илияна Раева, кметът Петър Паунов, заместник-директорът на Общинско предприятие  „Управление на общинската собственост“ Васил Гигков, много състезатели и родители.

Раева изказа своя респект и уважение към кюстендилската школа по художествена гимнастика и поздрави гимнастичките от клуб Велбъжд, техните треньори и родители, съобщава официалният сайт на родната федерация. „Марката Велбъжд е история в художествената гимнастика, защото от тук не само са произлезли едни прекрасни гимнастички – членове на националния отбор, медалистки от европейски и световни първенства, а защото тук е един център с изключителни специалисти – Райна Афионлиева и Блага Шишкова. Тук е мястото, от където тръгна голямото поколение златни момичета, от което имам честта да бъда и аз, подготвени от Нешка Робева. Много лагери сме имали тук в тази зала, преди европейски и световни първенства, които печелехме. Марката Велбъжд има своето почетно, златно място в историята на художествената гимнастика и продължава да го има, защото този център, с толкова много състезателки и толкова жени-ентусиастки, отдали сърцето и живота си на този спорт, го доказва и в момента“, заяви Раева.

„Следя развитието на талантливите деца, надявам се в най-скоро време да ни зарадват отново с национална състезателка и с медали за този прекрасен град. Да продължат да работят със същата любов, отдаденост и да бъдат винаги са така истински, задружни, да предават опит на младите треньори и да го има този център, защото в много тежки години те успяха да го запазят“, каза още Раева.

Президентът на Велбъжд Блага Шишкова припомни 50-годишната история на спорта в Кюстендил. „Първата наченка е от 1960, когато първи опити прави учителката по физическо възпитание Райна Петрова. Тя предава опита си на две колежки – Мария Джумалиева и Парка Вълчева. 1963 година, по разпределение в нашия град пристига Райна Афионлиева, която поставя създава кюстендилската школа по художествена гимнастика“, заяви Шишкова. Райна Афионлиева, Парка Вълчева, Мария Йовева, Филка Раденкова получиха специални плакети за юбилея.

Кметът на община Кюстендил Петър Паунов, който също бе гост на празника каза: „Всеки един миг прекаран в залата по художествена гимнастика е специален. Следата, която оставихте, усмивките които върнахте по лицата на хората, остават за винаги. Честит юбилей на всички настоящи и бъдещи звезди на прекрасния кюстендилски спорт. Много успехи!“ Своите умения пред публиката демонстрираха гимнастичките на Велбъжд. Номер за 2013 година е Вая Драганова.