Artist of the Week — Александра Йотковска | Public Republic

6
Добави коментар

Интервю на Яна Радилова с Александра Йотковска

Александра Йотковска: “Прекрасно е да можеш да съхраниш в рисунка гледките и образите, на които се радват очите”

Александра Йотковска

Спомняш ли си кога започна увлечението ти по рисуването?

Като много малка. Рисуването беше любимото ми занимание и понеже бях добра за възрастта си, когато дойде време да тръгна на училище, родителите ми решиха да ме запишат в специализирана за това паралелка. Оттогава се занимавам с рисуване.

Пейзаж

Пазиш ли детските си рисунки?

Доста от тях пазя. Но повечето са се загубили с времето – коя прибрана на незнайно място, коя подарена на баба…

Защо реши да учиш графичен дизайн?

Първоначално исках да се занимавам с мода и моден дизайн. След 7-ми клас потърсих училища, които предлагат тази възможност и така открих и училището, в което уча в момента. Реших да опитам и ме приеха. Бях приета и в Художествената гимназия за изящни изкуства, но предпочетох специалността рекламна графика в “Свети Лука”, защото това ми дава повече възможности за реализация. Колаж

Остават ти още 2 години в училище. С какво мислиш да се занимаваш след това?

Много съм мислила по въпроса, но все още не съм избрала окончателно. Ще ми хареса да продължа да се занимавам с графичен дизайн, може би в академията. Вероятно ще кандидаствам и в чужбина. Наскоро ме насърчиха и с нова идея – сценография. Възможностите са доста и бих искала да се възползвам не само от една.

Кой е основният източник на вдъхновение за теб?

Намирам вдъхновение в доста различни неща. Може би обаче най-често специфичното настроение ме кара да грабна листа и да изразя мислите си по даден начин посредством молива.

Вдъхновение

Мислиш ли, че изкуството има бъдеще в България

Изкуството има бъдеще навсякъде! Така че България не прави изключение. Напоследък забелязвам, че се организират изненадващо много мероприятия, свързани с изкуството – изложби, конкурси, проекти и workshop-и. Определено бих казала, че много хора в България се интересуват от изкуство.

Да уловиш мига…

Любимият ти художник е ….?

Любим художник не бих казала, че имам засега. Наистина доста художници са ме впечатлявали с творбите си, но трябва да видя още много, за да определя един от тях за любим.

Ценено ли е изкуството от младите хора в България?

Ценено е, и то доста. Също така все повече младежи искат да се занимават с изкуство.

На ръба

С коя своя рисунка се гордееш най-много?

Може би с една малка рисунка на дървета в мрака. Рисувах я в 3 часа през нощта с невероятно желание и чувство, което явно е изиграло роля в крайния ефект.

Дървета в мрака

Разбрах, че често посещаваш практически занимания в различни кътчета на страната. Полезни ли са тези занятия?

Да, безспорно. От една страна това е възможност да опознаеш страната, от друга – красивите места вдъхновяват. Прекрасно е да можеш да съхраниш в рисунка гледките и образите, на които се радват очите. Освен това учителите, които ни водят, ни показват както направените грешки, така и различни интересни техники за рисуване.

Старият град…

Участваш ли в конкурси и състезания по рисуване?

Да, участвам от време на време. Но повече участвам в такива, свързани с фотография.

Ледени висулки

Как си представяш идеалния пейзаж?

Идеалният за мен пейзаж зависи от настроението. Всеки един образ има потенциал да стане идеалният за даден момент.

Вдъхновението на природата

Направи си автопортрет с три думи…

Не съм сигурна че мога да сведа себе си до три думи. Все пак съм художник – с цветове ще ми бъде по-лесно.

Пожелай си нещо в зората на новата учебна година!

Пожелавам си да развия още уменията си в някои насоки, които да ме ориентират с какво искам да се занимавам занапред. И най-вече си пожелавам годината да е изпълнена с щастие, което често да ме вдъхновява да творя.

Съзерцание

Александра Йотковска е родена на 17. 05. 1993 г. Началното си образование завършва в НБУ “Михаил Лъкатник”, гр. Бургас, паралелка рисуване. През май 2001 г. участва в „Games Children Play“ и рисунката й е избрана за постоянна изложба в Международния музей за детски изкуства във Варби, Швеция. В момента учи в Национална гимназия за приложни изкуства «Св. Лука». През юли 2010 г. участва в международен уоркшоп за стъкло по проект на организацията LIGHT DAY «Crystal Colours Factory”, а през септември 2010 творбите й наред с тези, на останалите участници, са изложени в изложбената зала на Полския културен институт.

© 2006-2015 public-republic.com Всички снимки и материали на сайта Public Republic са авторски и със запазени права. Бъдете така добри и се свържете с нашата редакция, ако желаете да ползвате нашите статии. Не е достатъчно условие да посочите автора и поставите линк към публикациите. За повече информация: Авторски права – защита и санкции. Благодарим предварително!