На кое животно са кръстени Канарските острови

29
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

На кое животно са кръстени Канарските острови

На кучето. Канарчетата са кръстени на името на островите, а не обратното. Архипелагът получава името си от латинското име на най-големият остров „Островът на кучето” или Insula Canaria. По римско време на острова живеели твърде много кучета, както домашни, така и диви.

Твърди се, че вулканът Ла Палма на Гранд Канария има потенциала да разруши цялата западна половина на острова и да предизвика цунами, което да прекоси целият Антлантически океан и да удари Источният бряг на САЩ, 8 часа по-късно с вълна висока 30 метра.

При „Канарската борба” учасниците се борят в един пясъчен кръг, наречен тереро – целта е противника да докосне пясъка с коя да е част от тялото освен краката. Не се разрешават удари. Този спорт е наследство от коренните жители на острова – гуанчите.

„Гомеранската свирка” е особен език, използвана на канарският остров  Ла Гомера за комуникация през дълбоките му пропасти и долини. Хората които го използват, се наричат „силбадори”. Макар че произлиза от езика на гуанчите, той е адаптиран така, че съвременните силбадори всъщност свиркат на испански. Този език се изучава задължително в училищата на остров Ла Гомера.

Канарчето е от семейството на врабчовите птици. От столетия английските миньори използват канарчето  за откриване на газ в галериите, чак до  1986г., макар че самото изискване било заличено от  правилата за работа под земята през 1995г. Идеята била, че отровните газове въглероден моноксид или метан ще убият птичката, преди да навредят на миньорите. Предпочитали канарчетата, защото те пеят много и се забелязва лесно, когато замлъкнат.

Само мъжките канарчета пеят. Освен това те могат да имитират звъна на телефона и други звуци в къщи. Отначало канарчетата са били изпъстрени в кафяво и зелено, но 400 г. селекция довели до познатата ни жълта окраска. Досега никой не е успял да отгледа червено канарче, но ако ги храниш с червени чушки, те стават оранжеви.

Първият известен „остров на кучетата” е в Лондон и е отбелязан на картата през 1588г. Там са се намирали кралските кучкарници. Странно съвпадение е, че там са разположени и Канарските кейове.