Svejo.bg » Blog Archive Кротон |

77
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Кротонът е вечнозелен храст, който може да достигне до 1,20 м височина. Родината му са островите, намиращи се в източната част на Тихия океан. Листата са зелени, понякога обагрени с разноцветни петънца – жълти, тъмночервени и прочее. Това уникално растение можете да отглеждате и в дома си.

Характеристики на кротона

Отличава се с огромни листа, които създават плътна зелена покривка в най-горната част на кротона. Стъблото е дебело, тъмнозелено и наподобяващо кората на дърво. В много редки случаи кротонът цъфти, но ако това се случи, той наистина се превръща в едно много атрактивно растение – листата се обагрят в различни цветове (зелено, жълто, червено, оранжево, лилаво, розово) и по тях могат да се видят много интересни форми.

Видове

Кротонът се различава по формата на листата си.

широколистен кротон – големи, широки листа, които обсипват цялото стебло. Най-много листа са разположени на върха;
дъбов кротон – листата имат структурата и вида на листата на дъб;
кротон със спираловидна форма на листата – листата са извити надясно или наляво, или по малко и в двете посоки;
кротон с листа, извити назад – много рядко срещан вид

Размери и подрязване

Кротонът може да достигне до височина 2,5-3 м, ако се грижите правилно за него – осигурете достатъчно вода, слънце и пространство за кореновата му система. Ако го отглеждате в саксия в дома си, можете да очаквате максимално 1-1,5 м. За да контролирате растежа е нужно редовно подрязване. През пролетта отрежете 1/3 от растението и изчакайте цъфтежът да започне отново. Можете да ороните и младите филизи по растението, за да стимулирате по-бърз растеж.

Грижи

Кротонът е устойчиво и природно целесъобразно растение. Дори и да го оставите по-продължително време без вода и тор, то няма да изсъхне. Запомнете, че почвата трябва да е напълно суха преди поливане. Периодичното подхранване е препоръчително, но не и задължително. Много важно условие е температурата в помещението да е над 15 градуса – при по-ниски температури листата ще окапят. Кротонът няма да оцелее и при слана.

Вредители

Най-често срещаните вредители по кротона са акарите. Те нападат предимно листата и извличат от тях ценните хранителни вещества и влагата. Ако забележите по листата малки петънца, със сигурност цветето е нападнато от акари. Пръскането с препарати не винаги помага, защото те унищожат и тези насекоми, които се хранят с акарите. Най-добре си набавете отрова за домашни червейчета – но имайте едно наум, че тя не премахва яйцата, така че след 2 седмици трябва да повторите.