„Черната вдовица“ е кандидат за най-тежък пулсар

9
Добави коментар
dimonata88
dimonata88

Пулсарите се раждат при избухването на свръхнови. Те представляват бързо въртящи се неутронни звезди…

Учени от Университета на Торонто и от Калфорнийския технологичен институт са измерили масата на пулсара PSR B1957+20 „Черната вдовица“ и са установили, че той е най-тежкият от известните на науката досега, съобщи БТА, позовавайки се на „Ню сайънтист“.

Пулсарът е получил името „Черната вдовица“ заради това, че има спътник – кафяво джудже, което бавно се разрушава от неутронната звезда. Именно наблюдението на спектъра на джуджето е позволило да бъде изчислена масата на пулсара.

Според Ширнивас Кулкарни, един от авторите на изследването, колебанията на лъчевата скорост на спътника е помогнало на учените да определят, че „Черната вдовица“ по всяка вероятност тежи колкото 2,4 Слънца, а долният предел на масата й е 1,66 слънчеви маси. Предишните неутронни звезди – рекордьори тежаха около 1,66-1,88 слънчеви маси.

В бъдеще „Черната вдовица“ ще се превърне в кваркова звезда или в черна дупка. Точните параметри на прехода зависят не само от гравитационните сили, но и от редица процеси вътре в самата неутронна звезда, които още не са напълно изучени.

Пулсарите се раждат при избухването на свръхнови. Те представляват бързо въртящи се неутронни звезди.

actualno.com

14/10/2010