Средиземноморската диета носи здраве

18
Добави коментар
Vankata1
Vankata1

Публикувано на 12. Sep, 2008 от екип на Здраве и Красота в Алцхаймер, Глава и мозък, Рак, Сърце и кръвно, Храни

Средиземноморската диета пази от болести.

Рискът от сърдечносъдови болести, рак и невродегенеративни състояния като Паркинсон и Алцхаймер намалява при хранене според Средиземноморската диета.

Откъслечни доказателства през последните 3 десетилетия потвърждават здравословната стойност на диета, богата на зърнени храни, плодове, зеленчуци и зехтин, с ниско съдържание на месо, млечни продукти и наситени мазнини и редовна, но ниска консумация на вино.

Мета-изследване, публикувано в Британския медицински журнал, се опитва да придаде количествени измерения на ползата за здравето. Според Франческо Софи от Университета във Флоренция, Италия, препоръката е проста: „Хранете се по средиземноморски, защото това намалява появата на хронични болести“. Той и екипът му са изследвали десетки медицински изследвания, публикувани от 1966 г. насам, които обхващат над 1.5 милиона пациенти.

Въпреки изследването, някои специалисти се колебаят да препоръчат средиземноморската диета. Американската асоциация на кардиолозите заявява на своя уеб-сайт, че са необходими повече изследвания, потвърждаващи, че причината за намаляването на заболяванията се корени именно в диетата, а не в други елементи от начина на живот.

Иронично или не, повечето от средиземноморските страни изоставят традиционната си диета в полза на общоевропейската такава, докато екипът на Франческо Софи провежда изследвания за оптималния баланс на храните от средиземноморската диета, за да може да се дават конкретни предписания.

Снимка: Kai Hendry

Етикети: Алцхаймер, диета, здраве, здравеопазване, мозък, Паркинсон, полезно, пренеция, рак, средиземноморска диета, сърце, тяло, храни