Храни за по-добър сън

65
Добави коментар

Храни за по-добър сън

Понякога ви е трудно да заспите, въпреки че се чувствате адски изморени и изтощени. Ако това ви се случва често, не харчете пари за сънотворни, а просто се доверете на техните природни заместители. С други думи – подобрете хранителните си навици.

Премахнете храни, които ви отменат съня и ги заменете с такива, които насърчават здравословния сън.

Какво трябва да изключите от менюто си, ако имате проблеми със съня? Ако през деня изпиете двойна мока и хапвате по няколко кроасани с шоколад, през нощта ще ви е трудно да имате здрав сън.

„Кофеинът и продуктите, съдържащи захар, могат да нарушат вашите естествени биоритми“, обяснява Естер Хорн, диетолог от Ню Йорк.

Времето, за което организмът преработва кофеина, е различно за всеки от нас. При някои този процес може да е по-дълъг, затова е най-добре да консумирате кафето рано сутрин. Други пък могат да пият еспресо дори и след вечеря и след това да имат отличен сън. „Това наистина зависи от организма и как черният дроб на човека усвоява кофеина“, обяснява д-р Хорн.

Не само пренасищането със захар, но и недостигът също може да е причина за нарушения сън. Някои храни подпомягат добрия сън нощем. Така че, ако искате да спите цяла нощ непробудно, включете в хранителния си режим следните храни:

– банани – те са естествено успокоително средство, тъй като съдържат триптофан и мелатонин, които се преобразуват в серотонин, който пък подпомага съня ви. „Мелатонинът е хормонът, който сигнализира на мозъка, че организмът има нужда от сън“, обяснява Хорн. Бананите съдържат и магнезий, който отпуска мускулите и облекчва физическия и психическия стрес.

– мляко – всеки човек в първите си земни дни заспива с майчиното мляко. „Топлото мляко е източник на триптофан, който има успокояващ ефект и подпомага организма да се отпусне. Но бъдете внимателни. Комбинацията между пуешко месо и мляко може да доведе до увеличаване производството на газове. По-добре не опитвайте подобна комбинация, особено, ако скоро сте започнали нова връзка“, шегува се д-р Хорн.

– овесена каша – тя е богата на фибри и ще ви създаде чувство за удовлетворение преди лягане. Купа с овесена каша е отличен източник на мелатонин. В овесената каша можете да добавите чаша топло мляко. След което бързото заспиване ви е в кърпа вързано.

източник gotvach.bg

Коментари