Алексей Петров и Бойко Борисов заедно срещу Цветан Цветанов?

5
Добави коментар

АНКЕТА

отговорете на:

Мислите ли, че Алексей Петров ще направи политическа кариера?

– да (59%, 74 Votes)
– не (41%, 52 Votes)

Total Voters: 126

 Loading …

(пълната публикация на статията можете да прочетете ТУК /  Калин Манолов)

Пуснаха Алексей Петров!

Защо?

Очевидно въпреки слабата й драматургия тази пиеса трябва да се изиграе докрай. Сюжетът обаче не е съдебен, нито правозащитен, а политически. Във второто действие ще гърми не пушка, а главни (дотогава) действащи лица. Изненадващо ще се появят нови герои. Развръзката ще е интересна.

Изкарването на Трактора от гаража вещае мащабно пренареждане на играчите в българската политика през годината,  която остана до президентските избори, и особено след това. Прокурорите и съдиите, въвлечени в това дело, са второстепенни персонажи. Справедливостта изобщо не е в сценария. Алексей Петров излезе въпреки волята на Цветанов, защото такава е била волята на Борисов.

Сегашният премиер е главният печеливш от влизането на Алексей Петров в политиката, и двамата със сигурност ще подхванат обща политическа игра. Цветанов е излишен в нея. Вътрешният министър стана твърде популярен – до степен, която застрашава личното политическо бъдеще на патрона си. И ще изгърми – но едва ли заради някакви си 6 имота за по-малко от половин милион лева. По-интересно е какво ще се случи след това.

Готовността на Алексей Петров да влезе в политиката чрез РЗС, и особено „огромното му любопитство” спрямо идеята за нова конституция, която партията на Яне Янев лансира от миналата година, дава частичен отговор на този въпрос. Особено в контекста на общия генезис на ГЕРБ, РЗС и „Атака”, за който вече писах. Нямам доказателства, но нямам и  никакви съмнения, че и касиерът им е бил общ. Нарича се… Алексей Петров. След като е бабувал на създаването на партиите им, Петров е осигурявал „чисти”, тоест препрани пари и на Борисов, и на Сидеров, и на Янев. Не сам, естествено – чрез българските тайни служби, плод на чиито политически инженеринг са и трите партии. А българските тайни служби, въпреки членството ни в НАТО, все още обслужват интересите на Москва. Кремъл плаща – и естествено поръчва музиката. Дошло е време за „рестарт”. За „нова конституция и нова държава”.

Нуждата е наистина обективна. Липсата на единна и непротиворечива конституционно-правна философия на основния български закон, „компенсирана” от изобилие на нецелесъобразни или лишени от правна логика разпоредби, е ужасяваща. Най-драстичните несъответствия са при съдебната власт, която е структурирана по американския модел на президентска република, и  противоречи на българския парламентарен модел на управление. Изборът на президент е присъщ на президентски форми на управление, но в същото време президентските правомощия съответстват на непряк избор. Не е предвиден и механизъм, присъщ на парламентарния политически модел, който да позволява освен взаимно да се одобряват, властите и взаимно да се разпускат. Дисбалансът трябва да се премахне  чрез привеждане на конституционните текстове в съответствие с една от двете възможни форми на държавно управление: парламентарна република или президентска република.

Задоволяването на обективната нужда от „генерална промяна” обаче май ще стане по начин, който ще я обезсмисли. В България, която във всичко търси златната среда, „новата държава”, за която настоява РЗС, би била полупрезидентска република. Тази форма на управление е доста по-различна от медийно-билбордовия вариант, който приканва всеки българин да гласува за намаляване броя на народните представители от 240 на 100, за премахване на депутатските имунитети и за пряк избор на магистрати от народа. В полупрезидентската република, както я вижда РЗС, президентът ще е държавен глава и ръководител на изпълнителна власт; ще има право на законодателна инициатива и окончателно вето върху законите; ще може да насрочва референдуми. Премиерът ще се назначава от президента, структурата на изпълнителната власт ще е конституционно закрепена, ще има вот на доверие и за отделни министри. Депутатите, освен че ще са 100 и без имунитет, ще могат да отменят решения на правителството и да бъдат отзовавани. Прокуратурата ще се отдели от съдебната и изпълнителната власт.

Първо обаче Яне Янев трябва да събере – според него преди Коледа – половин милион гласа, които да задължат парламента да насрочи референдум за нова конституция. Като знам как се „събират подписи” в България, нищо чудно да успее. Ако бъде насрочен референдум и той се произнесе в полза на нова конституция, ще трябва този парламент да се саморазпусне и да насрочи избори за Велико народно събрание, което да приеме новата конституция. Конституционният проектът обаче ще се пише от  41-то обикновено НС, и нищо чудно конституционната комисия да се оглавява от Яне Янев. Ако през това време бъдат създадени обществени настроения в полза на идеите на РЗС, проектът вероятно ще бъде ако не идентичен, то поне достатъчно близък до този на РЗС, разбирай Москва. Кремъл има достатъчно свои хора на върхови позиции във всяка българска партия, за да постигне такава „неизпълнима” цел. Първанов също може да се включи – той има право да инициира изменения и допълнения в Конституцията.

При полупрезидентска република правителството се сформира извънпарламентарно, а парламентът няма право да му гласува вот на недоверие. От друга страна, президентът има право да разпуска парламента, и въпреки че де юре не е глава на правителството, де факто изпълнителната власт е в ръцете му. Най-добрият пример за полупрезидентска република е…Русия. Което затваря кръга.

Наистина, малко вероятно е редовните президентски избори след година да са за президент в полупрезидентска република. Но пък винаги може да бъде издигнат „манджурски кандидат”, докато дойде ред на титуляра-пълновластен господар на България. Фигурантът кандидат-президент на ГЕРБ може да е Цветанов, на РЗС –Янев. За тях това ще са наказания, а не награди. На Цветанов, защото като министър надмина премиера по популярност и рейтинг, а макар и заместник, контролира ГЕРБ по-изкъсо от председателя й. На Янев – защото така и не съумя да съшие разноцветните парчета, от които бе съставена партията му, в здрава черга, и особено защото позволи да бъде разтурена парламентарната му група. Всъщност разтурянето й бе първото наказание на Янев. Пускането на Петров под домашен арест пък бе първото наказание на Цветанов. Оттук насетне двамата трябва много да внимават…

Алексей Петров вероятно ще направи „скромна” политическа кариера. Той ще оглави не самото РЗС, а експертния съвет, който ще разработи стратегията за приемане на нова конституция. И ще продължи да дърпа конците му зад кулисите в такт с дърпането на неговите собствени от „тот, кто надо”.

Ако станем полупрезидентска република, ще има двама кандидати „за трона”. Първият е Борисов, ако сценарият се развие достатъчно бързо и той все още не е изгубил от блясъка си, а Първанов още не е структурирал партията си. Вторият – и по-вероятен, е …Първанов. Като че ли крайната цел е най-верният човек на Москва – Георги Първанов, да стане пак президент. Двата му мандата по старата конституция няма да са пречка да кандидатства за първи мандат по новата. Тогава той като Медведев ще назначи Пут… пардон, Борисов, пак за премиер. (Дори да изкара докарай този мандат, ГЕРБ няма никакъв шанс да спечели втори, съответно Борисов няма шанс пак да стане премиер). Макар и в Европейския съюз, България окончателно ще заприлича на Русия.

След някоя и друга година това може да не е чак такъв проблем, след като Европейския съюз така методично се превръща в Съветски…

Разбира се, този сценарий тотално игнорира евентуална съпротива на опозицията и не държи никаква сметка за мнението на избирателя. Опозиция обаче в България от години няма. Избирателят пък е толкова често лъган и още-често – пасивен, че също може да бъде игнориран. Единствената надежда за по-нормално развитие на страната като че ли са Съединените щати. Американският посланик Джеймс Уорлик, който методично се протипоставя на строенето на АЕЦ „Белене”, защото задълбочава енергийната зависимост на България от Русия, подкрепя идеята за фискален борд и открито критикува корупцията в съда, предупреди, че Алексей Петров е „много опасен човек”.

Има ли Белият дом потенциал за повече в България?

= = =

Ако Вас Ви е грижа,  присъединете се във фен страницата, където можете да се включите с мнение и коментар в публикуваните вече теми, както и да започнете тези които Ви вълнуват – ТУК.