Синята роза – едно тайнствено цвете

61
Добави коментар
svejo.bg
svejo.bg

Всички знаем, че червената роза е символ на любовта, а жълтата – на приятелството. Какво означава, обаче, синята роза? В тази статия ще прочетете повече за нея и ще разберете как да тълкувате такъв подарък.

Какво символизира синята роза

Според известния зад граница справочник “Rose Color Meanings”, синята роза означава мистерия или нещо желано, но недостижимо. Тя може да подскаже на човека, за когото е предназначена, нечии силни и изпепеляващи, но несподелени чувства.

Откъде да купим синя роза

Много цветарски магазини предлагат сини рози, които сами по себе си са бели рози, оцветени със синя боя. Тези цветя не се срещат в природата, макар че японски учени наскоро успяха да отгледат такава роза, която вече се предлага на пазара в Япония.

Как бялата роза става синя

В розите липсва пигментът delphinidin, който е причината за оцветяването на цветята в сини нюанси. Японските учени използват трицветни теменуги и перуники (и двата вида съдържат delphinidin), за да създадат 100 % естествен син пигмент във венчелистчетата на розата.

Значение на синята роза

Когато сините рози стават популярни в Америка, все повече цветари започват да създават т.нар. “патриотични” букети (комбинация от бели, сини и червени рози). Сгодените двойки започват масово да избират синия цвят като водещ нюанс на сватбената им церемония и по този начин синята роза намира място в различни декорации. Новата мания не подминава и бременните жени – бебешките партита за момченца не минават без сини рози.

Как сами да си направим синя роза

Капнете няколко капки синя боя за сладкиши или яйца във ваза с вода. Потопете розата, която предварително сте подрязали с около 2 см, оставете да престои известно време и извадете – вече имате синя роза.

Интересни факти за синята роза

Синята роза става много популярна за отрицателно време и е разбираемо, че започва да се налага и като търговска марка. Цветарски магазини, хотели, даже и звукозаписна компания носят името „Синя роза”. Едноименната книга на Gerda Weissmann Klein разказва историята на дете с умствени проблеми.