Лимон

24
Добави коментар
zlbig1
zlbig1

Считани за свещени от арабите, за моряците лимоните са били точно толкова важни, колкото и прясната вода. В наши дни обаче витамин С слагат дори в пастата за зъби. Е, антискорбутният витамин съвсем не е всичко, което лимоните могат да ни дадат. Лимонената киселина e добър инструмент в ръцете на любители готвачи. Ролята й? Да ни отваря апетит и още…

Лимоните са плодовете на лимоновото дърво (Citrus limon, Rutaceae). За последното се смята, че произлиза от диви растения, обитавали териториите на южен Китай и южна Индия преди повече от 2500 години. В древната история лимоните са извървели дълъг път, преди да стигнат до днешна Европа.

За пръв път били внесени в древната Римска империя (200 г. н.е.). Широкото им култивиране обаче закъсняло с още 12 века. През това време пътят им минавал през Египет (700 г. н.е.), в средиземноморския басейн, широко търгувани от арабите, които контролирали южна Испания (1000-1150 г. н.е.).

Култивацията им започнала в италианския свободен град Генуа около 15 век. Разпространението на лимоните в северна Европа се случило през 15 век, когато рицарите кръстоносци се връщали от Йерусалим.

Лимоните имат продълговато-овална форма и ароматна лъскава кора с жълт цвят, чийто тон варира според сорта. Сърцевината е мека, сочна и силно кисела. Освен витамин С (аскорбинова киселина), сърцевината на лимоните съдържа около 5% лимонена киселина, която придава киселинност на плода в рамките на 2-3 pH (справка: 7 pH = неутрална среда). 

Сортове лимони 

Лимоните по сортове се делят на кисели и сладки. Ето няколко по-популярни сорта:

кисел сорт „Еврика“ – груба кора, пъпно образувание в единия край на лимона и малко семки

кисел сорт „Лисабон“ – гладка кора, липса на пъпно образувание и липса на семки

сладък сорт „Майер“ – сладък вкус, по-ниска киселинност

Видове продукти от лимон

Сурови плодове

Пресни сокове

Концентрирана есенция

Лимонада (газирана вода, лимонова есенция/лимонов сок + лед)

Лимонов конфитюр

Хранителен състав на лимоните

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр сурова храна:

Продукт

вода в %

ккал

белт. /гр

мазн. /гр

всичко въгл. /гр

хол./мг

захари/гр

 фибри/гр

Лимон без кора

89

29

1.1

0.3

9.3

0

2.5

2.8

Лимон с кора

87.4

20

1.2

0.3

10.7

0

4.7

Пресен лимонов
сок

90.7

25

0.4

0

8.6

0

0.4

богат е на витамините С и В9 и допълва приема на витамин В5;

богат е на минерала калий и допълва хранителния прием на минерала магнезий.

Как да изберем и съхраним лимоните?

Когато купувате, проверете как изглеждат лимоните и потърсете знак за генномодифицирана храна. Изберете лимони с гладка и бляскава кора, без меки участъци, които са относително тежки за размерите си. Избягвайте лимони с кафеникави участъци, суха кора без блясък или наситено жълт цвят. Това са признаци, че не са пресни. Пресните лимони се берат зелени и се оставят да узреят в специални складове. Леко зеленият лимон е по-добър избор от тъмножълтия!

На стайна температура можете да запазите лимоните за периоди до една седмица. За по-дълго съхранение ползвайте хладилник. И лимоните, и сокът им подлежат на замразяване.

Идеи за употреба на лимоните

Сурови:

сладки сортове – в салата с краставици, броколи, карфиол и зелена салата

сок – натурален или в комбинация с други плодове и/или със зеленчуци

изстискани с газирана вода и лед на прясна лимонада

сос – страхотна подправка към студени ястия

резени – добро средство за подправяне на чай и други билкови напитки

@ Препоръчваме ви да опитате:

Идеи за по-здравословна кухня:

Използвайте лимоните и лимоновия сок възможно най-скоро след разрязване/изстискване, за да запазите повече от съдържащият се в тях витамин С

Не подлагайте лимоните на топлинни кулинарни обработки, така ще ги лишите от витамин С.

Диетолози съветват да консумирате поне по половин лимон дневно, нарязан в салата или като сок към салата или чай. Кулинарите съветват да ползвате лимоните като подправка на зелени и зелеви пресни салати, но в никакъв случай да не ги добавяте към млечни салати, за да не пресекат млякото. Важно е да запомним също, че консумацията на лимони премахва вкуса на други храни в устата, възбужда апетитa и подобрява настроението. Това е и причината да се влагат в леки салати.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Владо има дългогодишна практика на треньор, нутриционист и публицист. Отговорен е за подбора на тематично съдържание и неговата научна редакция. Играе основна консултативна роля във форума на медията.