Португалия прави национална мрежа за зареждане на електромобили

3
Добави коментар
viky
viky

23.10.2010 00:04 –
Португалия прави национална мрежа за зареждане на електромобили

от GreenTech.bg на 22/10/2010

 

Португалия е на път да открие първата в света национална мрежа за зареждане на електрически автомобил в началото на следващата година, обяви португалският министър на енергетиката Карлос Зориньо, цитиран от Ройтерс.

Зависимата от вноса на изкопаеми горива Португалия планира да замести 10 процента от всички превозни средства с електрически автомобили до 2020 г., с цел намаляване на вноса и подобряване на управлението на променливите капацитети на вятърноенергийните паркове.

“През първата половина на 2011 г. в Португалия ще имаме национална мрежа за зареждане на тези превозни средства и ще бъде възможно да се мине през цялата страна и без проблем да се зареждат електрическите превозни средства,” каза мнистърът пред Ройтерс.

Мрежата за зареждане MOBI.E ще включва 1300 нормални станции за зареждане и 50 станции за бързо зареждане, инсталирани при търговски центрове, паркинги, бензиностанции и хотели в 25 града и малки населени места из Португалия.

Системата за зареждане ще бъде съвместима с всички марки електрически превозни средства, включително електрическите мотоциклети и тежкотоварни превозни средства, които скоро ще станат достъпни.

Португалия се надява да наложи широко използване на електрически автомобили, което може да намали вноса на горива и да спомогне за абсорбцията на излишната “зелена” електроенергия, която ще бъдат генерирана през следващите няколко десетилетия.

Лисабон предлага по 5000 евро на купувачите на първите 5000 електрически автомобила.